„Брайтън 4“ на Леван Когуашвили открива есенното издание на 25-ия „София филм фест“

„Брайтън 4“ е третият пълнометражен игрален филм на Леван Когуашвили след „Улични дни“ и международния фестивален хит „Срещи на сляпо“ с над 20 награди от фестивали по целия свят, 3 от които на „София филм фест“. Световната му премиера бе в международния конкурс на 20-ия фестивал в Трайбека, Ню Йорк, където триумфира с наградите за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили).

Новият филм на Леван Когуашвили разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“.

Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е „Арт фест“ (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл, работил с Александър Пейн, Вим Вендерс, Джеймс Манголд, Оливър Стоун и много други. В главните роли са Леван Тедиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова.

Леван Когуашвили ще представи лично творбата си на 14 септември на сцената на „София съмър фест“, научи ДУМА от Светлана Дамянова от пресофиса на „София филм фест“. СФФ се осъществява с подкрепата на Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *