Велислав Стоянов представи музиката на дядо си в Банско

„Уважаема проф. Оникян, приемете моите сърдечни поздравления по повод юбилейната Ви годишнина. Вашата успешна кариера Ви нарежда сред ярките имена в българския културен живот. С впечатляваща лекота доказвате своя талант за интерпретации в разнообразните стилове на популярната музика. Не по-малко респектиращо е и умението Ви да градите успешни професионални партньорства в страната и на международната сцена. Вашият богат опит на доказан изпълнител и харизмата Ви на любим преподавател и компетентен ментор придават увереност на многобройните Ви възпитаници при сценичните им изяви. Желая Ви здраве, лично щастие и удовлетворение от значимите Ви постижения.“ Това се казва в поздравително писмо от президента Румен Радев до известната джаз певица проф. д-р Стефка Оникян, което тя получи на сцената на Банско джаз фестивал 2021, придружено от красив букет цветя, преди концерта „Среща с деди Йожи“. Тя бе поканена от тромбониста Велислав Стоянов да изпълни песента „Всичко беше като някога“ в нов аранжимент – част от специалната инициатива на внука на видния композитор Йосиф Цанков по случай 110 години от рождението и 50 години от неговата кончина. Датата на концерта съвпадна със 70-ия рожден ден на певицата.

„Браво на Вили Стоянов, че се е заел да пресъздаде музиката на дядо си. Минали са няколко десетилетия от създаването ѝ, добре е тя да се осъвремени. Вили Стоянов и Мишо Йосифов са ми и колеги в академията, там в момента има страхотни преподаватели и ако младите хора искат да се учат, има кой да им покаже най-доброто“, сподели за ДУМА проф. д-р Стефка Оникян.

Популярните и обичани от поколения „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“, „Керванът“, „Когато луната изплува“, „Под жълтите листа на старата липа“, „Аз срещнах случайно две сини очи“, „Приказка“, „Пеят сто кирати“, „Страстно обичам жените“ са включени в албума „Онзи вятър от първата среща“. Те звучаха на концерта в Банско в инструментален вариант в изпълнение на Вили Стоянов бенд в състав Велислав Стоянов – тромбон, Михаил Йосифов – тромпет (той е и автор на аранжиментите, специално създадени за биг бенд), Димитър Льолев – саксофон, Милен Кукошаров – пиано, Александър Логозаров – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – ударни, Атанас Попов – ударни. Вили Стоянов представяше всяка от песните и разказваше интересни истории, свързани с тях.

„Това е начинът, по който започва идеята, създадените от Мишо аранжименти за секстет на музика на Йосиф Цанков. Това е първата част от тази инициатива, която продължава цяла година и тепърва ще се развива. Мисля, че правим нещо, което ще носи памет, музикални плодове и предизвикателства“, сподели пред журналисти Велислав Стоянов.

Четвъртата концертна вечер на Банско джаз фестивал 2021 започна с изпълнения на групата „Девет“ от Австрия, създадена от Любомир Господинов – саксофон и кларинет (България) и Никола Станошевич – пиано (Сърбия), със специалното участие на певицата Йелена Кръстич (Сърбия). Професионалните пътища на тримата музиканти преди години се пресичат във Виена. Любомир и Никола са ядрото на групата, в последно време активно сътрудничат с Йелена, която е гост музикант в първия им албум, но канят и други колеги в проектите си. На фестивала тримата се представиха със специално подготвена програма. Прозвучаха няколко пиеси от първия им албум, както и съвсем нови, които предстои да бъдат включени в следващия. Чухме няколко интересни нови аранжимента на популярни български и македонски пиеси.

 

Стефка Оникян изпълни песента „Всичко беше като някога“ 


Стефка Оникян и Вили Стоянов бенд


Велислав Стоянов


Никола Станошевич, Йелена Кръстич и Любомир Господинов (от ляво на дясно)

 

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *