В над 360 селища има вода само по час на седмица

В над 360 населени места пускат водата само за час на седмица, стана ясно по време на изслушването в парламента през миналата седмица на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според депутата от ДПС Танер Али към момента общо 6 общини все още са на воден режим. От няколко дни и част от Радомир мина на воден режим, като водата се спира нощем. На редица места пък водата е с лошо качество. На този фон водните оператори искат увеличение на цената на водата.

„Решението на проблема изисква сериозни инвестиции. Именно с цел да бъдат подпомогнати ВиК операторите бе създаден и Българският енергиен холдинг с 1 млрд. лева бюджет“, отговори Иванов. Той обаче бе категоричен, че пълното рехабилитиране на вече съществуващата и изграждането на нова ВиК инфраструктура ще струва 12 млрд. лева. Според шефа на КЕВР обаче подобни средства не биха могли да бъдат отпуснати еднократно тъй като още редица сектори в страната се нуждаят от преустройство. „В периода 2009 – 2013 например инвестициите в сектора са били 83 млн. лева, от 2017 до 2020 г. пък те са достигнали 106 млн. лева (общо 189 млн. за 12 години). Очаква се през следващия регулаторен период те да надхвърлят 125 млн. лева.

Парламентът изслуша представителите на КЕВР заради новите бизнес плановете на ВиК операторите и образуването на цените на водоснабдителните и канализационните услуги чрез метода „горна граница на цени“ за регулаторния период 2022-2026 г. Предложенията на ВиК операторите за ново поскъпване на водата в действителност са изключително високи. Председателят на ПГ „Изправи се БГ!Ние идваме!“ Мая Манолова посочи, че от 1 януари 2022 г. се предлага средно 30% увеличение, а до края на следващия петгодишен период – с до 127%.

Председателят на КЕВР отговори, че това са цени, които са единствено предложени. Той каза, че до 30 юни ВиК операторите са били задължени да представят своите проекти на бизнес планове за цени в следващия петгодишен регулаторен период и сега тече шестмесечен срок, в който в диалог с операторите експерти на Комисията да изискат допълнителни данни и аргументи за поисканото увеличение на цените. Иван Иванов изтъкна, че едва след това – в края на годината, регулаторът ще се произнесе с решение, което ще бъде много различно от това, което в момента искат ВиК операторите.

По думите му сред основните ценообразуващи елементи е „фонд персонал“, където са половината от разходите на ВиК операторите. В сектора работят около 15 000 души със средна заплата 1200 лв., или с 200 лв. под средната за страната през първото тримесечие на годината. Това е и причината на 21 януари да се стигна до споразумението ВиК дружествата да изискват 15% ръст на своите работни възнаграждения. В случай че то бъде изпълнено, до 5 г. заплатите да достигнат средното за България възнаграждание. Вторият компонент е цената на тока, разходите за която варират в зависимост от ВиК дружеството между 15 и 40%. Той уточни, че 10% от цената е за инвестиции, тъй като мрежата е остаряла. При неизпълнение на инвестициите КЕВР би трябвало да намали цената на водата. Подобно поевтиняване през периода 2017-2021 г. са получили потребителите на 17 ВиК дружества.

 

Коментар – в статията на Мая Йовановска „Дежавю„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *