Глобалният ръст на онлайн търговията ще изисква нови 140 млн. кв. м складове

Онлайн продажбите може да достигнат дял от 26% от всички продажби на дребно, а САЩ ще се нуждаят от допълнителни 30,6 млн. кв. м разпределителни площи, само за да управляват ръста на онлайн поръчките през този период, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Това съставлява 27% от прогнозираното общо търсене на индустриални имоти в САЩ до 2025 г., сочат данните на компанията. По-широката категория на индустриалните имоти включва складове за традиционни търговци на дребно, промишлено производство, площи за научно-развойна дейност и центрове за данни.

CBRE прави прогноза за ръста на търсенето въз основа на изчисленията си, че всеки допълнителен 1 млрд. долара приходи от онлайн продажби изисква близо 93 хил. кв. м нови разпределителни площи. Според прогнозата на CBRE, която се основава на данни от Euromonitor за 2020 г., приходите от онлайн продажби в САЩ се очаква да нараснат с 330 млрд. долара от 2020 до 2025 г. В глобален план приходите от онлайн продажби трябва да се увеличат с 1,5 трлн. долара през същия период, което ще изисква допълнителни близо 140 млн. кв. м складови и разпределителни площи за поемането на растежа. САЩ и Китай са най-големите пазари за електронна търговия в света, съставляващи 57% от глобалните приходи от онлайн продажби.

„Електронната търговия расте стабилно през годините и ще продължи да се развива силно в обозримо бъдеще“, коментира Джон Морис, изпълнителен управляващ директор и лидер на подразделението за индустриални и логистични имоти и търговия на дребно за Северна и Южна Америка в CBRE. „В резултат на това разпределителните и снабдителните вериги ще останат под натиск да отговорят на търсенето в момент, когато свободните индустриални площи са на рекордно ниски нива. През идните няколко години ще е необходим значителен обем от ново строителство, само за да се задоволи силното търсене“, смята Морис.

 

Според доклада на CBRE Южна Корея се очаква да е страната с най-голямо проникване на онлайн търговията в света през 2025 г. с 43%. Следват Индонезия, Китай, Великобритания, Нидерландия, САЩ, Сингапур, Чехия и Канада. За да направи прогноза за растежа, CBRE е взела предвид двигатели като процента на градското население във всяка страна, използване на дебитни и кредитни карти, дигитални умения на населението и дигитална инфраструктура.

„Макар че това е значителен обем от нови проекти в САЩ, голяма част от новите площи вече са отдадени под наем, за да отговорят на търсенето през последните няколко години“, коментира Джеймс Брийз, старши директор и глобален ръководител на анализите в областта на индустриалните и логистични имоти в CBRE. „Занапред предизвикателството на много американски и глобални пазари ще бъде изграждането на достатъчно нови обекти, за да се отговори на бързо разширяващия се пазар. Важно е да се има предвид, че електронната търговия е само малка част от общото търсене на разпределителни площи. Традиционните търговци на дребно, логистични компании, които са трета страна, и други също ще бъдат катализатори на търсенето. Ако предприемачите не могат да завършат площите достатъчно бързо, може да наблюдаваме натиск върху наемите доста над настоящите рекордни върхове“, прогнозира Брийз.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *