Доклад на ООН :Земята се затопля по-бързо отколкото се смяташе досега

 Редактор : Десислава Димитрова

В световен план Земята се затопля по-бързо, отколкото се смяташе досега, а възможностите да се избегнат катастрофални последици все повече намаляват. Това са заключенията в доклад на ООН.

Документът, съставен на базата на проучвания на повече от 14 хиляди световни експерти, беше официално представена в Женева по-рано тази седмица. Той беше определен като „код червено за човечеството“ от генералния секретар на организацията Антониу Гутериш.

Според доклада за безпрецедентната промяна на климата са виновни хората. Според учените е необходимо драстично да се намалят отделяните вредни газове. Ако не се предприемат незабавни, бързи и мащабни действия ще има катастрофални последствия за целия свят.

Експертите са категорични, че климатичните промени са в основата на смъртоносните горещи вълни, опустошителните урагани и други екстремни явления, на които ставаме свидетели в момента. Прогнозата е те да станат още по-интензивни.

Какво означава глобалното затопляне за България, как ще се отрази на начина, по който живеем и на храната, която ядем – темата коментира климатологът д-р Симеон Матев.

„Според доклада за 120 години средната температура на Земята се е повишила с 1 градус. Той обаче води до много съществени промени и те са видими от всички“, коментира той пред Нова телевизия.

„Трябва добре да изучим процесите на нашата платена, за да можем да реагираме адекватно“, категоричен е Матев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *