Експерт: Не бързайте да натиснете линка, когато получите спешен имейл

Най-модерните измами в интернет са фокусирани повече върху компании, които предоставят услуги на други компании. Тези фирми напоследък стават често обект на атаки, тъй като техните клиенти са стотици фирми, коментира в „Денят започва“ Пламен Тошев, управител на компания за киберсигурност.

От друга страна, кражбата на финансови средства от отделните хора винаги са били модерни – от банковите ни карти. Методите са чрез инсталиране на софтуер. Напоследък по-модерният метод е да ни инсталират някаква програма, която ни криптира компютъра, след което искат откуп, обясни експертът.

„Индивидуалните хора в една компания винаги са най-честият обект на атака. Прониквайки през един човек, като се използват неговите слаби познания за работа в интернет пространството, хакерите достигат до информацията на цялата компания. Фишинг имейлите са много популярно средство за това нещо. Когато получим имейл от някаква финансова институция и особено когато изглежда доста спешен е хубаво да проверим два пъти информацията, преди да кликнем върху линковете“, обясни експертът.

Ако сте натиснали на линка в имейла, важно е да не въвеждате лични данни за достъпа до съответния сайт. Ако не сте отворили линка, няма място за притеснение, уточни Пламен Тошев.

Рискове винаги има, въпросът е човек да си зададе въпроса доколко е готов да го поеме и какво рискува, допълни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *