Идея в закон, касаеща милиони: Собствениците на жилища да получат и земята под блока

Автор Нина Александрова

Много хора в България, собственици на жилища, притежават апартамент, но не и земята под блока. Проблемът касае най-вече старите кооперации. По времето на комунизма се дава шанс да се купи земята, но повечето хора не се възползват от възможността. Сега се предлага подобна идея – хората, придобили право на строеж или идеална част от право на строеж върху държавна или общинска земя до 13 юли 1991 г., да получат безвъзмездно собствеността върху тази земя. Промяната е залегнала в Закона за собствеността, внесени от депутата от БСП Минчо Христов. На практика това означава, че собствениците на жилищата в един блок ще получат собственост върху земята под него без да дадат един лев.

Към настоящия момент няколко милиона българи не са собственици на земята под и около техните жилища, намиращи се в многоетажни сгради. Вследствие в междублоковите пространства продължава безразборното застрояване, се посочва в мотивите към законопроекта.

“И сега има възможност да се купи земята под блока от собствениците – отиваш в общината, дават ти оценка и цена, но това е все едно да купиш още едно жилище, няма смисъл, затова моята идея е това да стане безвъзмездно”, обясни пред kmeta.bg Минчо Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *