Кремиковският манастир – важен православен център след XV век

Чудесно място за разходка в летните дни е Кремиковският манастир, намиращ се на около 22 км от центъра на София, в ниските склонове на Стара планина, предаде репортер на БГНЕС.

За да стигнете до манастира, трябва да минете през кв. Кремиковци и да се насочите към местността Градището. Манастирът се намира на 3 км над квартал Кремиковци.

Манастирският комплекс разполага с чешма за вода, маси, където можете да хапнете и пейки с прекрасна гледка към Софийското поле и планините зад него.

Кремиковският манастир “Св. Георги Победоносец” е построен по време на Второто българско царство при управлението на цар Иван Александър и е част от така наречената Софийска Света гора.

Опожарен е до основи по време на османското нашествие през 1382 г. Около 100 години по-късно местен болярин на име Радивой го възобновява и поръчва изписването му в памет на двете си починали деца, станали жертва на чумна епидемия.

От края на XV век Кремиковският манастир се превръща в много важен православен център, чийто ктитор е самият Софийски митрополит. В старата църква има стенопис, на който е изобразен Радивой със семейството си, който предава умалено копие на църквата Свети Георги на митрополита.

Повечето стенописи в старата църква са реставрирани в продължение на 30 години, а самата сграда също е ремонтирана. През Възраждането в манастира се укривали бунтовници, сред които Димитър Стефанов – Казака – вторият знаменосец на Ботевата чета.

Лобното му място се намира близо до манастира, където има изграден паметник и лесопарк в негова чест.

Първоначално манастирът е бил мъжки, но в края на XIX век тук се заселват монахини и се превръща в женски манастир. В началото на XX век издигат красивата нова църква „Покров на Пресвета Богородица“.

През социализма тук се настаняват военни и монахините са принудени да напуснат манастира. По това време голяма част от стенописите са разрушени, тъй като са боядисани с вар.

По-късно са възстановени. Новата църква се отличава с голям купол и внушителни дърворезби, в двора й се издига внушителна секвоя.

В църквата се съхранява евангелие, написано по поръчка на софийски митрополит през XV век. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *