Липсата на наематели измъчва собствениците в центъра на Лондон

Собствениците на имоти в централната част на Лондон, които са се надявали, че наемите на жилищата им ще се повишат с връщането на голям брой банкери, служители във финансовата сфера и адвокати в офиса, остават разочаровани, пише Bloomberg.

Тower Hamlets, където се намират централите на Barclays и JPMorgan Chase & Co. във Великобритания, и Westminster, където са базирани много хедж фондове и фондове за частни капиталови инвестиции, отчитат най-голям спад на цените на наемите на жилище в града през 12-те месеца до юни, сочат данни на имотния портал Zoopla.Лондонското Сити, където се намира главният финансов квартал, също изпитва затруднение да привлече служителите обратно, казва Найджъл Уилсън, главен изпълнителен директор на Legal & General Group, в неотдавнашно интервю пред Bloomberg TV.

 

Това засяга собствениците на имоти, които притежават апартаменти близо до квартала, много от които не разполагат с външни площи, които сега са предпочитани от наемателите.

По-малко хора искат да наемат жилище в Лондон след блокадите заради COVID, а твърде много собственици в нови жилищни кули искат наеми, които са твърде високи, казва Тери Озбърн, директор на имотната компания Tuckerman Residential, в допитване на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти, публикувано в четвъртък.

Популярността на работата от вкъщи също натежава върху продажбите. Офертните цени за апартаменти в Лондон са намалели с 2% от февруари 2020 г., съобщава имотният портал Rightmove в отделен доклад. В цялата страна те са нараснали през същия период с 1%.

Централен Лондон е „пазар на купувачите“, казва Саймън Алдъс, директор на отдела за оценки в консултантската компания Savills.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *