Ловувайте с разум и спазвайте правилата за техническа безопасност

По традиция ловът в България започва във втората събота на август, като тази година той започва на 14 август.

„Ловувайте с разум и спазвайте правилата за техническа безопасност“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при официалното откриване на ловния сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Атанас Добрев посочи, че от този сезон има и промени в някои ограничителни бройки за позволените видове дивеч за отстрел. „Със свое постановление Министерският съвет измени и допълни Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча с цел гарантиране устойчивото стопанисване и защита на гургулицата в България. Така на практика бяха приложени мерките, заложени в Международния план за защита на гургулицата предвид особеното значение на популацията й за страната ни“, уточни той.

Измененията в максимална степен ще допринесат за постигане на целите на плана без да засягат чувствително интересите на ловците. Предвидено е ловът на този вид да е допустим през съботните дни и дните на официални празници при максимален отстрел за ден от 8 броя, при досега разрешени 10. При останалите видове дивеч няма промяна. За по-младите ловци се припомня, че е разрешен отстрелът до 15 пъдпъдъка на ловец и до 10 броя от видовете гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Добрев бе категоричен, че и  през този сезон е разпоредено на служителите на Изпълнителната агенция по горите да следят за правилното провеждане на ловните излети, на инструктажи в началото на ловния ден и за спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Ще се следи и за наличието на писмени разрешителни с всички атрибути. Този контрол не е самоцелен, а е важен, както за гарантиране на биологичния баланс на дивечовите популации, така и за справедливо и достойно отношение към правата на всички останали участници в лова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *