Първото полугодие на 2021 г. – най-силно за морските имоти от 10 г. насам

Първото полугодие на 2021 г. е най-силното за морските имоти у нас от десет години насам.

Това сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

През този период са реализирани почти двойно повече сделки в морските ни курорти спрямо първото полугодие не само на 2020 г., но и на 2019 г.

 

Нарасналото търсене води до постепенно изчерпване на наличните оферти и съответно до по-ограничен избор и по-високи цени, посочват от агенцията.

Кои са основните купувачи?

Българите са основните купувачи на морски имоти през последните години, като тяхната роля се засилва сериозно след настъпването на пандемията от COVID-19. Те са привлечени от изгодните цени и нарастващата покупателна сила към възможността да разполагат със собствен имот на морето.

Ограниченията за пътуване в чужбина дават допълнителен тласък на този интерес, както и фактът, че мнозина преосмислиха България като дестинация за пътуване и туризъм и това се вижда от данните за успешния летен сезон по българското Черноморие.

Към тази група можем да добавим и българите, живеещи в чужбина, посочват от BULGARIAN PROPERTIES. Много от тях се ориентират към покупка на ваканционен имот в България, който да посещават през лятото, съчетавайки го с общуване с близките си.

Чуждестранните купувачи по морето обаче, особено в района на Слънчев бряг, все още съставляват около половината от купувачите и техният интерес не е спаднал. С ваканционни имоти край българския морски бряг се сдобиват основно чужденци от Централна Европа и съседните страни, тъй като те имат по-лесен достъп с автомобил и биха могли да посещават собствеността си без нуждата от въздушен транспорт.

Цени на апартаментите в морските курорти

През първото полугодие апартаментите в най-големия морски курорт у нас – Слънчев бряг, се продават на цени около нивата от миналата година – 490-500 евро/кв. м, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES. Отделяните бюджети са около 25 000 – 30 000 евро.

Този тип наличности обаче към момента вече са доста ограничени и за покупка на двустаен апартамент трябва да се отдели бюджет между 32 000 и 35 000 евро.

По-предпочитано място за българите се очертава Свети Влас, където много от имотите имат гледки море, а допълнителен плюс е, че курортът е целогодишно обитаван. Там цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка – средно около и над 35 000 – 40 000 евро.

Поморие също представлява интерес за сънародниците ни, като там обаче се търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово.

На юг от Бургас интерес традиционно купувачи привличат СозополЧерноморец и Лозенец – там от години интересът е основно от българи, а средните цени са около и над 1000 евро/кв. м, като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро/кв. м.

Северното Черноморие, което стана особено популярно за туризъм през тази година, разполага с атрактивни предложения в района на КаварнаБялаБалчик, а също и в селата в близост до морето, посочват още имотните експерти.

Вижте горещи морски предложения от BULGARIAN PROPERTIES

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *