Реставрират фасадата на Народния театър

Новият сезон в Народния театър „Иван Вазов“ в София ще бъде посрещнат с напълно реставрирана фасада и ремонтирана и обновена Камерна сцена.

Мащабната реставрация на централната фасада включва цялостното обновление и възстановяване на декоративните елементи, покрива и фронтона /архитектурен елемент над входа/ на сградата.

Ремонтните дейности са продължение на реставрационните процеси от 2020 година, когато бяха завършени дейностите по скулптурните групи на покрива. В момента се изпълняват реставрационни работи по позлатената пластика на централния фронтон, който не бе ремонтиран от 2006 година.

Паралелно с реставрацията на фасадата вървят и ремонтните дейности на Камерната сцена в Народния театър. Обновяват се стените на залата и се освежават  всички дървени елементи на сцената.

Красавицата в архитектурната колекция на София, както наричат сградата на Народния театър, през 2017 г., когато отбеляза своята 110-та годишнина, също претърпя редица ремонти като реставрация и консервация на двуфигурните скулптурни композиции, поставени в четирите ъгъла на покрива на сградата.

Народен театър София
Снимка: otivam.bg

По време на реставрацията през 2004-2006 г. екип от реставратори, художници и строители възстановяват блясъка и красотата на женските фигури под корниза на фасадата, фигурите на музите, разположени на фронтона, а също и фризовете от пластични форми под главния корниз.

Вече обновеното културно пространство ще посрещне зрителите на театъра на 21 септември, когато ще се изиграе първото представление на камерната сцена през новия театрален сезон – „Лисичета“ от Лилиам Хелман.

Крайният срок за завършване на реставрационните процеси е  30 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *