Скъпият ток ще предизвика „галопираща инфлация“

Работодателите са подали сигнали в ДАНС и МВР за съмнителни сделки на електроенергийната борса. Това обяви пред БНТ ротационният председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) Васил Велев. Преди година подобен сигнал беше пратен до прокуратурата, но според Велев държавното обвинение не е открило престъпление, а само някои нарушения.

„Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират. Тъй като не работят, е по-добре да дойдат пред Българския енергиен холдинг и да поискат оставката, за която ние вкупом настояваме“, призова Велев.

Членовете на АОБР сезират ДАНС и МВР, защото подозират, „че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия“. „След тях ще спрат и останалите. Тези, които няма да спрат, ще прехвърлят цената на тока върху стоките. Ще се предизвика галопираща инфлация“, обясни Велев.

Според него това е „абсолютно безобразие“, което няма фундамент под себе си. Работодателите не разчитат на прокуратурата, защото миналата година са подали сигнал и отговорът е бил, че няма престъпление.

„Главният виновник за тази ситуация е БЕХ, който е монополист на борсата. Манипулират се цените, така че ние да сме шампиони в ЕС. 73% е разликата на цените с Германия. Ние изнасяме в Германия стоки за 9 млрд. лв. и това е основният ни пазар“, сподели Велев.

Основната причина за високите цени на тока на борсата в момента е това, че се позволява на търговците на ток да сключват безлимитни договори. Но това минава през законови промени или през решения на регулаторните органи, каза вчера пред БТВ изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов. По неговите думи в момента 80% от тези търговци, които търсят ток, го търсят без лимит, а миналата година по това време са били само 10%. Освен това в момента България изнася ток колкото е производството на един блок в АЕЦ „Козлодуй“ – 1000 мегавата на час. Николов подчерта обяви, че неговата оставка е най-малкото – той и без това е на път да напусне, но промените в борда на БЕХ са блокирани заради обжалване на вписването на смяната.

Работодателите продължават да искат оставки в енергетиката заради рекордно високите цени на борсовия ток. Миналата седмица 1 мегаватчас достигна 400 лева, а в последните дни България е на първо място в Европа по най-скъп ток, с изключение на Гърция.

Междувременно стана известно, че енергийният регулатор започва проверка дали неучастието на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ на пазара на електроенергия е довела до регистрираните в последните десетина дни рекордно високи цени на борсата за ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *