София и Созопол са с най-високи местни данъци

2021-ва година донесе рекорд за последното десетилетие по намаляване на местни данъци – има цели 48 случая на сваляне на ставки. Повишенията обаче са повече  – 76. Като цяло местните налози са по-ниски в малки общини от селски тип като Грамада (Видинско) и Сатовча (Благоевградско), а шампиони по данъчна тежест са Созопол и София. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.

Вече 10 поредни години експертите от ИПИ събират данни за данъците, които имат ключово значение за приходите общинските бюджети – сграден данък (за нежилищни имоти на фирми), данък за прехвърляне на собственост,  данък върху превозните средства (за автомобили с мощност от 74 kW – 110 kW), патентен данък за търговците на дребно (с до 100 кв. м търговска площ). Проучването вкрючва и облагането на таксиметровите превози. Оказва се, че през 2021 г. най-голям брой увеличения има при данъка върху недвижимите имоти  – 34, а най-много намаления – при данъка върху превозните средства – 23.

Авторите на анализа са засекли тенденция ставките на местните данъци да се задържат в изборна година, но после да се качват. Така през 2015 г. и 2019 г. – когато гласувахме за кметове и общински съветници, налозите почти не се променят, но пък в следващите две години се увеличават за доста населени места. През 2020 г. има вдигане на данъците в най-много общини, като покачването продължава и през тази година. 2021-обаче е и годината с най-много намаления на местните данъци за последното десетилетие. Това си има логично обяснение – местните власти се опитват да смекчат данъчната тежест за бизнеса и гражданите заради пандемията и икономическите последствия от битката с коронавируса.

Като цяло увеличенията в местните данъци в българските общини всяка година са повече на брой от намаленията, е сред изводите. Задържането на нивото на данъчната тежест в изборните години е ясно видимо, както и последващото повсеместно повишаване. В по-големите общини местните данъци са по-високи. Увеличенията на местните данъци обаче не водят до осезаемо повишаване на капацитета за генериране на приходи и финансите на общините остават силно зависими от трансферите от централния бюджет. Конкуренцията между общинските власти в опит за осигуряване на добра бизнес среда и висок стандарт на живот на гражданите може да стане факт само при финансова децентрализация, заключава анализът на ИПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *