Хвърляме по 150 000 евро за къща в Гърция

Пандемията удвои харчовете ни за дом на морето

 

Българите хвърляме луди пари за имот в Гърция. Обичайно търсим къщи или мезонети, разположени близко до морето, за 100 000-150 000 евро. Това каза брокерът Костадина Димитрова, работеща в съседната страна, пред „Монитор“.

 

 

Фактор, спомагащ за търсенето, е пандемията. По думите на Димитрова нашенци искат да имат собствено място на Бяло море, където да почиват, вместо да търсят скъпи хотели и да са заобиколени с повече хора.

Всъщност справка на „Монитор“ в няколко имотни агенции онлайн показа, че

реално имоти за под 100 000 евро има, и то в центъра на Атина

Една от тях е за апартамент за 90 000 евро, или 1385 евро на кв. м. Общо квадратурата е 65 кв. м, включващи всекидневна, кухня, баня и малък балкон. Друго предложение, отново за центъра на столицата, е за 95 000 евро за апартамент с площ 66 кв. м. Толкова излиза и тристаен апартамент на 80 метра от морето в Халкидики. Разбира се, има и доста по-скъпи предложения в диапазона 270 000-360 000, но те са значително по-просторни – над 100 кв. м, съответно с повече спални, по-големи балкони. В Тасос пък може да се намерят оферти за цели къщи срещу 320 000 – 440 000 евро. За по-луксозни имоти пък българите даваме по средно 500 000 – 600 000 евро. Най-често нашенци с много пари

търсят двуетажни къщи с двор до 4 дка

които са до морето, сподели брокерът Никола Стоянов пред „Монитор“. По думите му само за последната година има 10-15% ръст на сделките с имоти в Гърция, като предпочитан е полуостров Халкидики. За апартаменти сме склонни да дадем средно 50 000 евро, стига те отново да са близко до брега, на около 200-300 метра, стана ясно още от думите на Димитрова.

Интересно е, че нито гледката, нито разположението на имотите печелят българите като купувачи. Според Невена Стоянова, също брокер от българска агенция за луксозни имоти, свободни места по плажната ивица с изглед към морето почти няма. „Плажната ивица има квоти и лимитирани парцели. Към момента в много райони те са почти изчерпани и няма продукция, която да бъде търгувана“, споделя Стоянова. По думите й

най-евтиният апартамент на първа линия излиза около 1000 евро/кв. м

Така можем за си купим 55 квадрата апартамент в курорта Неа Покеа, на ръкава Касандра, за 50 000 евро.

Всъщност основната причина за покупката на имот от граждани от трети страни е за да си осигурят възможност за дългосрочно пребиваване в Гърция и Европейския съюз (ЕС). От друга страна, пък например пенсионерите от Германия плащат 20% данък, а при наличие на имот в Гърция той е 7%, или това е 13% разлика.

Търсенето на ваканционни имоти в Гърция винаги е било високо, което стимулира инвестициите в изграждането им. Там обаче правилата за строеж по бреговата ивица и контрола по изпълнението на проектите са много строги.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *