Червен код за човечеството: Юли е най-горещият месец в историята

Юли е бил най-горещият месец в света, регистриран някога, съобщава Федералната научна и регулаторна агенция на САЩ, съобшава Би Би Си. Според учените това се дължи на дългосрочното въздействие на изменението на климата. Предишният рекорд бе поставен през юли 2016 г., а след това изравнен през 2019 и 2020 г.

Kомбинираната температура на земната и океанската повърхност този юли е била с 0,93 градуса по-висока от средната за XX век от 15,8 градуса.

Това е най-високата стойност от началото на воденето на регистрите преди 142 години.

Снимка: Pixabay

“Този нов рекорд допринася за обезпокоителния и разрушителен път, който климатичните промени очертават за земното кълбо”, коментират от  Националната агенция за океански и атмосферни изследвания.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че констатациите са “червен код за човечеството”.

От 1970 г. насам глобалните температури на повърхността са се повишили по-бързо, отколкото през който и да е друг 50-годишен период през последните 2000 години.

Според доклада за безпрецедентната промяна на климата са виновни хората. Според учените е необходимо драстично да се намалят отделяните вредни газове. Ако не се предприемат незабавни, бързи и мащабни действия ще има катастрофални последствия за целия свят.

Експертите са категорични, че климатичните промени са в основата на смъртоносните горещи вълни, опустошителните урагани и други екстремни явления, на които ставаме свидетели в момента. Прогнозата е те да станат още по-интензивни.

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *