Министри молят НС да заработи

Парламентът да заработи отговорно и да побърза с актуализацията на държавния бюджет, бюджета на НЗОК и на общественото осигуряване, в противен случай ще дестабилизира държавата, призоваха премиерът Стефан Янев, финансовият министър Асен Василев и здравният Стойчо Кацаров. „Отправям призив към депутатите да намерят време да дебатират актуализация на бюджета – на НЗОК и ДОО, в противен случай следващите месеци ще бъде много трудно за здравната криза и за мерките на държавата, необходими за бизнеса и социалната система“, обяви премиерът в началото на правителственото заседание. „В българския политически живот наблюдаваме трудно прогнозируема ситуация, сложна и за експертите, която може да има негативно влияние върху стабилността в държавата. Всичко това води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда. Без такава актуализация през следващите месеци ще бъде много трудно, както за задаващата се здравна криза, така и полагането на мерките, необходими за бизнеса и социалната система“, предупреди Янев и призова депутатите да си спомнят защо хората са ги избрали.

Без актуализация на бюджета правителството ще е затруднено да предприеме мерки срещу нова КОВИД-вълна, коментира в парламента и здравният министър Стойчо Кацаров. В бюджета на МЗ тази година са предвидени 40 милиона лева за медиците на първа линия, а от началото на годината са им изплатени 350 милиона, каза Кацаров. Той напомни, че тези пари са от бюджетите на други ведомства, която практика не може да продължава, защото ще доведе до спиране на социални плащания, неплащане на заплати на полицаи и други служители.

„Умолявам парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства, така че да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани“, заяви и финансовият министър Асен Василев при представянето в Министерския съвет на изпълнението на бюджета за първите шест месеца. По думите му всички възможности за преструктуриране вече са изчерпани, държавата има пари, но трябва санкция от парламента, за да могат да се разходват. За допълнителните средства за медиците няма заложени пари в бюджета, те са в т.нар. буфер, който е възможност на МФ и НС да намалят разходите на всички други министерства, да вземат пари, които да се пренасочат към здравеопазване. Стойността на буфера е 398 милиона лева, но ако бъде похарчен, министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, ще останат без пари за заплати и издръжка. Това ще засегне най-много МВР, правосъдното и социалното министерство, както и плащанията на МРРБ към строителите, предупреди и Василев. Актуализацията на бюджета предвижда 535 милиона лева за социални мерки, актуализация на пенсиите от 1 октомври, плюс допълващи средства за всички социални програми, още 430 милиона за бизнеса, 113 милиона за избори и 335 милиона за здравеопазване. Наличните средства ще стигнат до края на октомври, каза Василев.

БСП ще направи анализ на проектобюджета на служебния кабинет и утре ще излезе със становище, заяви народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев, изразявайки съмнения за приходната част. Гечев допълни, че БСП има сериозни различия по начина, по който служебният кабинет предлага да се осъвременят пенсиите от 1 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *