7 навика, които да практикувате, ако искате да сте високоефективни

Годините минават, а тази книга си остава бестеселър по света.

От нея можем да научим всичко, от което човек има нужда, за да бъде ефективен и продуктивен, както и способен да начертае живота си по начина, по който иска.

Това е книгата „Седемте навика на високоефективните хора“ от Стивън Коуви, която излиза през 1989 г., а всяко нейно следващо издание се разпродава.

В своята работа на международен преподавател и консултант Коуви синтезира опита си за това как човек може да стане по-ефективен.

Това са седем навика, които трябва да упражнявате и поддържате с времето, за да постигнете висока продуктивност и лична и професионална ефективност, пише Даниел Коломбо в Entrepreneur.com.

 

Първият навик на високоефективните хора е да бъдат проактивни

Първата стъпка е фундаментална и е нещо, което Коуви нарича „лична победа“, защото зависи само от вас. Според автора има два подхода към живота – реактивен и проактивен. Хората, които са считани за реактивни, предприемат действия във връзка с някакъв външен въпрос. Те постоянно изчакват и реагират на външни стимули. Този начин на поведение никога не носи удовлетворение.

Другия тип хора са проактивните. Щом решите, веднага можете да започнете да управляват пълната свобода върху своето същество, да действате със собствена идентичност и да активирате вътрешен двигател, който движи всички ваши решения.

За да бъдете проактивен човек, ще трябва да поемете пълна отговорност за своя живот и да действате от позицията, че вие контролирате нещата. Авторът споменава, че има две психологически сфери, които можете да обитавате – кръгът на влияние и кръгът на притеснения.

Кръгът на притесненията е пълен с всички неща, за които ви е грижа (дори и нещата, които ви ядосват) и които не можете да контролирате.

От друга страна, кръгът на влиянието е съставен от нещата, които са от значение за вас и които имате контрола да променяте.

Четири сутрешни навика, които изглеждат здравословни, но ви стресиратДори положителните практики могат да се превърнат в проблем

Например виждате в социалните медии, че по света има много проблеми. В повечето случаи няма много какво да направите. Има прекалено много информация, която само може да създаде безполезни притеснения, които се отразяват на способностите ви да оценявате живота.

Проактивната визия се крие в това да концентрирате по-голяма част от времето си върху кръга на влияние, където имате способността да влияете на резултата. Проактивният начин на мислене се включва, когато е подхранван от вашата визия и цели, а не от реакцията ви на проблеми и разочарования.

Вторият навик започва с краен резултат на ум

Когато разработвате проекта на своя живот, трябва да си зададете много въпроси, за да определите какво, всъщност, искате. Трябва да започнете с визия, която представлява това, което искате да постигнете в живота. Колкото по-ясна и смислена е тази визия, толкова по-лесно ще бъде за вас да вървите към нея. За да знаете по кой път да поемете днес, трябва да имате ясна идея къде искате да стигнете.

За да започнете да разбирате къде се намирате днес, си създайте вдъхновяваща визия на бъдещето. Предприемайте действия, мислете за живота си като за творба на изкуството, за да знаете каква техника и цветове да използвате. Трябва да структурирате ясна идея за това как ще изглежда цялостната картина в края.

Третият навик е да определите приоритетите си

Първият навик е да изберете да поемете отговорност, вторият навик е да създадете идеална визия за бъдещето си, а третият да започнете да превръщате тази визия в реалност.

Представете си, че искате да започнете да строите къща. Първият навик ви води до решението да започнете, вторият се фокусира върху разработването на проекта за строителството на къщата с всички подробности. Когато сте си изяснили всичко, е време да строите. Третият навик е да започнете да полагате основите на къщата и да редите тухлите за вдигане на стените.

Вашите принципи и ценности трябва да бъдат приоритет на този етап от вашето развитие и по тази причина е от съществена важност да започнете да внимавате с управлението на времето, с което разполагате.

Стивън Коуви предлага модел от четири блока, при които дейностите са разпределени по спешност и важност. В първия квадрант са спешните дейности, които са важни и това е свързано с най-неотложните ви приоритети. Във втория квадрант са дейностите, които не са спешни, но са важни за вашата визия.

В третия квадрант са дейностите, които са спешни, но не са важни, като например някакви прекъсвания, които възникват, като ненужни срещи, загубата на време и концентрация от това, което е важно и като цяло всичко външно, което изисква вашето внимание. Ключът тук е да се научите да делегирате ефективно.

В четвъртия квадрант са дейностите, които не са нито спешни, нито важни. Този квадрант може да унищожи живота ви. Той съдържа всички навици, които не ни помагат да изградим живота, който искаме, нещата, с които се развличаме, когато сме отегчени и т.н.

Вземайки предвид този модел, Коуви препоръчва да си изготвите график, който е изпълнен с важни дейности, като да отделяте поне 50% за дейностите, за които смятате, че са в квадрант едно и две.

След като сте усвоили първите три навика, можете да продължите със следващите три. Тези навици попадат в категорията „на обществената победа“, което означава, че след като сте се научили да се справяте със себе си, ще можете да започнете да упражнявате лидерски умения спрямо други хора.

Основата идея е, че когато се превърнете в човек, който има способността да изгради визия и да се ангажира с преследването й, вие, в крайна сметка, ще можете да вдъхновявате и други да се присъединят към вас.

Четвъртият навик е да мислите по начин, който е печеливш за всички

Развивайки навиците, необходими за постигането на „лична победа“ (за себе си) вие сте разбрали какво е необходимо, за да побеждавате лично, а сега следващата стъпка е да създавате ситуации, в които всички хора, които са замесени, да печелят.

В известен смисъл сме свикнали с разрушителните парадигми, при които някой трябва да изгуби, за да може друг да спечели, това е лесният начин. Много отношения са наклонени. С тази нова парадигма, вместо да подхождате към дадена дейност с намерението да извлечете максимална полза за себе си, вие търсите начин, при който и двете страни да извлекат полза.

В крайна сметка, това ще ви помогне да изградите много силни отношение, в които водещото нещо е доверието.

Петият навик е да опитате първо да разбирате, а след това да бъдете разбирани

Да се научите да изслушвате е едно от най-важните умения, които можете да развиете. Няма да е възможно да изградите отношения с някого, ако не притежавате тази способност. Ключът към това човек да е до бъде добър слушател е да избягва желанието да прекъсва другия, като вместо това поддържа задълбочен интерес и се опитва да разбира.

Ако искате да разберете някого, това ще изисква усилия и внимание от ваша страна, а от друга страна, за да бъдете разбрани, изисква кураж и точност да кажете какво точно мислите.

Емпатията  тази невероятна способност, която притежават човешките същества, за да полагат усилия да разбират чуждата гледна точка, когато се опитват да разрешат даден проблем, е от основно значение.

Общуването ни позволява да достигаме до решение посредством способността да слушаме и да споделяме информация. Един от най-лошите навици, които имаме, е да предлагаме решения на проблеми, които не сме изслушали докрай. Имайки предвид това, е важно първо да съберете колкото се може повече информация, за да разберете някого и след това, когато имате по-ясна визия, да допринесете за успешното решение.

Шестият навик е да използвате синергия

Това е, когато успявате да съжителствате с групи от ефективни хора. Вашите лични и професионални отношения са базирани на доверия и отговорност. Когато достигнете до този етап, вие се обграждате с хора, които се опитват да създават решения заедно. По този начин, като си сътрудничите, можете да постигате много по-големи неща.

На този етап вие знаете, че има неща, които не разбирате, както и собствените си ограничения: можете обаче да намирате хора, които да ви помогнат да се справите с тези ограничения и да покривате по-голяма сфера на влияние.

Седмият и последен навик за завършване на процеса е „усъвършенстване на уменията“

За да завършите този цикъл, предложен от Стивън Коуви в неговата книга „Седемте навика на високоефективните хора“, трябва да се фокусирате. Стремете се да продължите да се усъвършенствате всеки ден, с фокус върху постоянството, което ще ви позволи непрекъснато да развивате всички аспекти от живота си.

Има четири важни измерения, които трябва постоянно да подхранвате: физическата част или всичко, свързано с тялото ви, като хранене и тренировки; умствената част, като например четене, медитация и планиране; социалната част – услугата, която предлагате на другите, доверието и вашата емпатия; и духовната част, която е свързана с вашите ценности и това, което представлявате отвътре.

Когато успявате да отделяте време на тези четири части, ще можете да живеете в състояние на постоянно израстване, от което много скоро ще видите позите за себе си и ще навлезете в състояние на по-голямо задоволство и удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *