Алкомет въведе в експлоатация нов цех за обработка на алуминиеви профили

„Алкомет“ АД въведе в експлоатация нов цех за механична обработка на алуминиеви профили.

Официалното откриване на новите производствени мощности се състоя на 15 септември.

Специални гости на събитието бяха посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров.

Поради наложените противоепидемични мерки компанията трябваше да ограничи броя на поканените и откриването беше в много тесен кръг от хора.

Нов цех за механична обработка на профили беше успешно въведен в експлоатация в „Алкомет“ АД в началото на 2021 г. Инвестицията е на стойност 13.5 млн. лв, като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ АД реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти.

Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции, като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция, „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане.

Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Новият цех е сплощ от 4100 кв. м и в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *