Арх. Стратиев, Индорио: Домът на бъдещето трябва да се върне към корените

Домът на бъдещето трябва да се върне към корените си. Имаме клиенти, които не предпочитат пълната автоматизация на дома си, а дори напротив – обичат досега до природата.

Това каза по време на участието си в панел „Красив дом“, част от първото издание на „Домът на бъдещето“, арх. Велко Стратиев, съосновател на студио Индорио.

„Темата с цветовете ни заобикаля постоянно. Обикновено клиентите ни знаят какво искат. Хората искат да си направят жилището така, както на тях им харесва. Гардеробът ни е много близко до цветовете, които обичаме, затова аз винаги питам – „какво носите като дрехи“, каза арх. Стратиев.

Според него „цветовете имат голяма символика. „Обикновено залагам на някои изпитани методи, което е свързано с осветление, изложение на самата стая“.

Съоснователят на студио Индорио припомни, че при северните стаи студената светлина преобладава, докато при южните стаи – тя е по-топла. Подбирайки цветовете, трябва да се съобразим с това изложение и да получим правилната комбинация между осветеност и наситеност на самия цвят.

„В по-северните помещения избираме малко по-отразяващи повърхностите цветове, докато в по-южните гледаме да смекчим, защото при съчетанието между тъмни и светли цветове тъмните веднага ще изпъкнат“, каза още той.

Архитектът даде и съвет за всички, които се интересуват повече от цветове и искат да намерят своята гама и палитра – да използват колелото на цветовете. Основните три цвята – жълто, синьо и червено, всъщност, образуват второстепенните цветове оранжево, лилаво, зелено и др., каза още той.

„Една от най-лесните и достъпни методики е монохромната палитра, т.е. избирането на любимия цвят, след което да добавим към него бяло или черно, за да постигнем различни нюанси“, каза още Стратиев.

Вижте още какво заяви той във видеото по-долу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *