Без ново строителство в Борисовата градина

Няма да има никакво ново строителство в Борисовата градина. Това се предвижда в проекта за подробен устройствен план на най-големия столичен парк.

Документът вече е изготвен и предстои да бъде презентиран на столичани. Това е поредната промяна на проекта и в нея са отразени идеите от серията обществени обсъждания, които бяха проведени. В проекта вече са разработени и връзките на плана с околните територии.

Планът запазва идеята за публичен характер на собствеността в Борисовата градина, а предвидените намеси са минимални. Документът потвърждава градоустройствения статут на традиционните обекти в парка и дава зелена светлина само за основни ремонти и реконструкция на обектите с цел модернизация и подобряване на експлоатационните им качества, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Заради консервативния подход, който не залага на ново застрояване и залага основно на възстановяване на най-големия столичен парк и традиционните за него места като къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър, още през 2015 г. “Ковачев архитекти” спечелиха конкурса за изработване на проекта за подробен устройствен план.

В него е предвидена система от велосипедни алеи, както и възможността за безопасно преминаване на пешеходци и велосипедисти през пътните артерии, които разделят Борисовата градина от околните територии. Предвиждат се два екодукта – широки и удобни естакади, които ползват характеристиките на терена, за да позволят на хората да преминават комфортно от една част на парка в друга. Те ще създадат и красив архитектурен акцент на тези места – единият ще е на бул. “Драган Цанков”, а другият – на “Симеоновско шосе”, поясни арх. Здравков.
В преработения проект сегашното си място в парка запазва конната база. В първоначалните варианти се предвиждаше тя да се премести в зоната около гара “Пионер”.

“Проектантът е отчел в максимална степен желанието за редуциране на новото застрояване в парка. От плана отпадат предвидените първоначално информационен център, възстановяване на Климатичното училище и др. Ново застрояване се предвижда само на територията на гара “Пионер”. Става дума само за спортни игрища и необходимото за тях обслужване. Освен това частта от терена на “Софияленд”, която по Общия устройствен план на София попада в зона за паркове, се присъединява към обхвата на разработката”, подчерта главният архитект на София.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *