България на 25-то място по темп на поскъпване на жилища

През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата в България са се повишили със 7.5%, а за първото полугодие на текущата година спрямо първото на 2020-та ръстът е 5%. Това показват данните на анализаторската компания Knight Frank.

България се класира на 25-то място в света, като с всеки доклад се изкачваме все по-нагоре в класацията.

На челна позиция продължава да Турция. През второто тримесечие на текущата година жилищата в южната ни съседка са поскъпнали с 29.2%, а разглеждайки данните за първото полугодие на тази спрямо същия период на миналата увеличението е 16.3%. На второ място е за Нова Зеландия. Там повишението е съответно 25.9% за второто тримесечие на тази спрямо миналата година и 10% на полугодие 201 г. спрямо 2020 г. В ТОП 3 влизат и САЩ с увеличение съответно 18.6% и 11.2%. През второто тримесечие на миналата година САЩ са заемали 30-та позиция с ръст от 4.5% в периода април-юни 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Годишният темп на поскъпване в континентален Китай е стабилен – 4.3% за второто тримесечие на текущата спрямо същия период на миналата година.

Единствено в две държави е регистрирано понижение на цените на жилищата – Индия и Испания. Спадът е съответно с 0.5% и 0.9%. Това е най-малкият брой държави с поевтиняване на имотите, откакто Knight Frank водят статистика чрез Global House Price Index от 2008 г.

„В момента наблюдаваме поетапно отпадане на ограничителните мерки наложени от пандемията от коронавирус, включително и възобновяване на полетите. Благодарение на това купувачите имат отново възможността за реални огледи. Чуждестранните инвеститори продължават да се интересуват от придобиване на имоти в държави извън родината им, както за собствено ползване, така и с цел инвестиция – съхранение на натрупаните пари или отдаване под наем. В индекса се отчита поскъпване на имотите в такива желани държави като Великобритания – 13.2%, Швейцария – 7.1% и Франция – 5.8%. Особено отчетлив е инвестиционният интерес към Лондон. Поетапното възстановяване на цените, което започна след Brexit и утихна с началото на пандемията, доведе до ръст в търсенето на фона на атрактивните цени и възможността да се купи имот при изгодно разсрочено плащане, инвестирайки първоначално само 105 от стойността на жилището или къщата. В Португалия и Гърция ръстът в цените продължава да се стимулира от действащите там програми „Златна виза“, коментират анализаторите на Knight Frank.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *