Дания и Швеция премахват всички ограничения за коронавируса

Дания и Швеция обявиха отмяна на всички ограничения, свързани с пандемията от коронавируса. Дания е първата държава в Европа, която ще отмени ограниченията си в петък. Пандемията е „под контрол“, заяви с гордост министърът на здравеопазването на Дания Магнус Хюнике, цитиран от DPA. „Правителството обеща да не поддържа ограниченията по-дълго от необходимото. Вече стигнахме до този момент“, каза социалдемократът.

Въпреки това той подчерта, че пандемията все още не е приключила. „Няма да се колебаем да действаме много бързо, ако пандемията отново застраши важните функции на нашето общество”.

От 1 септември датчаните вече няма да са длъжни да представят Covid паспорт, когато посещават ресторанти, фитнес центрове и фризьорски салони. От 10 септември доказателства за пълна ваксинация или прекарано заболяване вече няма да се изискват при посещение на дискотеки, нощни клубове и големи събития. По принцип с това се премахват и всички ограничения в обществения живот.

Ограниченията се премахват едва сега, въпреки че Дания все още има седемдневна честота от малко под 73 заразени на 100 хил. души.

Съседна Швеция, която бе поела по специален свой режим без цялостно блокиране от самото начало на пандемията, в момента достига само малко над 65,3 заразени на 100 хил. души.

Наскоро заетостта в датските болници с пациенти с Covid отново се увеличи. Фактът, че правителството все още смята да премахне ограниченията, се дължи на натиска от страна на опозицията върху правителството на малцинството на Мете Фредериксен. Няколко опозиционни партии отдавна настояват Covid-19 да не се определя повече като пандемия, която значително застрашава здравето на населението, като представлява например опасност за правилното функциониране на болница. С тази приложима досега дефиниция в сила автоматично влязоха ограниченията – веднага след достигане на определени стойности на заразяване. „Тази автоматика беше свръхреакция“, казва Пер Ларсен, здравен експерт на опозиционните консерватори.

73% от всички датчани са напълно имунизирани

Причината за отпускането на мерките е и високият дял на ваксинация. 73 процента от всички датчани са напълно ваксинирани. Националният здравен орган обаче не е напълно удовлетворен: желанието за ваксинация сред 20-34-годишните наскоро спадна значително. Затова здравният министър отново призова хората от тази възрастова група да се ваксинират.

Дания вече беше премахнала някои ограничения през пролетта въпреки относително високата честота на заразяване. Изискването за носене на маски вече не се прилага в много области. След повече от четири месеца датчаните отново можеха да посещават ресторанти. Магазините и по-големите търговски центрове също отвориха отново, след като бяха затворени със седмици. Предпоставка за посещението бе отрицателен тест за Covid-19.

Лявоцентристкото правителство на премиера Мете Фредериксен първоначално беше поело сравнително тежък курс по време на пандемията: Ограниченията бяха въведени веднага щом броят на заразените нарасна. За разлика от няколко други държави по-голямата част от населението в малкото кралство подкрепя ограниченията.

Но много датчани копнееха за облекчаването на мерките. Въпреки това има и критика за решението. Датчани коментират в социалните мрежи, че то е взето твърде рано. Други искат да носят маска и в бъдеще, въпреки че вече не се налага. А някои се опасяват, че премахването на ограниченията ще бъде опасен експеримент.

Голямо облекчение за организаторите на събития и ресторантьорите в Швеция

Подобни гласове могат да се чуят и в Швеция. Там правителството на малцинството реши в началото на седмицата да премахне от 29 септември малкото ограничения, които все още съществуват. „Изминахме дълъг път поради успешната си кампания за ваксинация“, казав здравният министър Лена Халенгрен, обяснявайки решението.

Всъщност 70 процента от населението в Швеция вече са напълно ваксинирани. Отмяната на мерките означава, че вече няма ограничения за броя на хората на публични събития като футболни мачове и концерти, но и на частни тържества. Ресторантите също могат да пускат клиенти отново на всички маси.

Решението е облекчение за организаторите на събития и операторите на ресторанти.

Министър Халенгрен обаче предупреди, че премахването на ограниченията няма да означава края на Covid-19. „Ще трябва да се научим да се справяме с вируса“, каза тя и добави, че „ограниченията ще бъдат възстановени незабавно, ако ситуацията се влоши“.

Някои вирусолози критикуваха действията на шведското правителство. Отмяната за тях е твърде ранна, особено след като наскоро броят на случаите отново се увеличи, а болниците съобщават за увеличена заетост на леглата за интензивно лечение.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *