Кое българско село ни посреща с нестандартна изложба и доза хумор?

Автор: Деница Събева

Познати лица от културния живот и политиката се усмихват от Стената на смеха и доброто настроение в пловдивското село Старо Железаре. Портретите и ситуациите са изрисувани от 11 млади полски художници от град Познан и техните ръководители Венцислав и Катажина Пирянкови като част от фестивала „Village of Personalities Staro Zhelezare”.

Необичайната изложба в китното българско село запечатва на оградни стени и къщи образите на Стефан Данаилов от филма „Дами канят”, Георги Калоянчев в ролята на емблематичния „Бай Ганьо”, а Луи дьо Фюнес се въплъщава в „Полицаят от Сен Тропе”.

На нестандартното “платно“ оживяват още живописните лица на Татяна Лолова, Георги Парцалев, Радой Ралин, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Уди Алън, Мистър Бийн, Борат, Пиер Ришар, Фердинанд Кепски, Мелиса Маккарти, Зак Галифианакис, Упи Голдбърг, Чарли Чаплин, Жан-Пол Белмондо̀, Астерикс и Обеликс. Не липсват и образи от българския и световния политически живот, сред които тези на Барак Обама, Доналд Тръмп, Бойко Борисов, Мая Манолова, Волен Сидеров, Тодор Живков и Слави Трифонов в духа на събитията от последните месеци и години.

Според организаторите, поляците Венцислав и Катажина Пирянкови, Стената на смеха и доброто настроение играе изключително важна роля именно сега, когато продължителната пандемична обстановка и несигурният политически живот влияят негативно на психическото и емоционалното състояние на българското общество. Решението за справяне с тези дълбоки проблеми се крие в редовния искрен смях и забавлението.

Младите артисти паралелно с новия си проект, продължават работата си по инсталацията “МоМа“, чието начало бе поставено през 2018 г. Оттогава досега изписаните дувари в хисарското село радват местните и всички преминаващи туристи. Външната галерия събира в себе си репродукции на някои от най-популярните произведения на Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк.

Преди няколко години в село Старо Железаре са живели близо 3000 души, сега те наброяват около 400. Преди появата на уличното изкуство малко хора са били наясно с красотата, която предлага живописното селце. Сега все повече туристи избират да наминат покрай Старо Железаре, за да посетят нестандартната изложба на открито и да научат повече за живота и бита на местните.

Според Пирянкови старожелезарци приемат добре тяхното начинание, а рисунките се реализират само с желанието и разрешението на собствениците на имуществото. Макар и първоначално идеята  да им се струва странна и чужда, съвсем бързо приемат творците и каузата за свои.

Фестивалът на открито стартира през 2015 г., по-късно става и част от програмата на Пловдив 2019 г. – Европейска столица на културата. Очакванията се догодина проекът да продължи като темата тепърва предстои да бъде обсъждана.

Снимки: Венцислав и Катажина Пирянкови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *