Млади архитекти предлагат Старият град на Созопол да е само пешеходен

Млади специалисти от Клуба към Съюза на българските архитекти предлагат Старият град на Созопол да е само пешеходен и по–зелен.

Те представиха своите идеи за промяна на промяна на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий“.

Младите архитекти настояват за създаването на пешеходни маршрути, изчистване на визуалната среда в Стария град, развитие на площадните пространства, по–добро експониране на археологията и др.

Арх. Таня Кренчева коментира, че е необходимо разгръщане на потенциала на градската градина:
„Тя е прекрасна и е следва да се урегулира с места за поставяне на преместваемите обекти, така че те да не пречат на гледката към морето, която винаги се търси от посетителите. Необходимо е и създаването на една по устойчива алея за реакриация, която дава и подхода към крепостната стена.“

Обследване на римните/ тесни междусградни пространства / е извършила арх. Таня Митакева. Част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собственците на къщи, а трети са напълно затворени.

„Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута, западен и източен, които да представят на посетителите града точно като се използват тези римни.“

Предложено бе да бъде отворен изгледа от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ през разкопките към морето. Да се помисли за изчистване на визуалното замърсяване на улица“Аполония“. Да се въведат ясни правила за търговска дейност, да се осигури пешеходен достъп и облагородяване на интересни пространства и др.

Кметът Тихомир Янакиев, благодари за направените предложения и добрите идеи за развитието на Стария град.

„Необходимо е хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти. Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности.“

Според Янакиев, ако Старият град стане пешеходен, това ще има много ползи, ще доведе до още по – голямо визуално отваряне на градската среда към морето, ще доведе и повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история на Созопол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *