Планира се изграждането на нов булевард и метро в южните квартали на София (Видео)

Новият план предвижда изграждането на кръстовище на две нива на бул. „България“ в столицата, което значително ще облекчи и урегулира трафика.

Целта на проекта е да се разреши наболял транспортен проблем на една от най-инфарктните точки в София. Южната тангента ще бъде продължена и трябва да следва най-външния южен градски ринг, между бул. „Тодор Каблешков“ и Околовръстен път. Отсечки на южната тангента са изградени и в момента, под формата на улици с локално за кварталите значение.
По план новият булевард трябва да започне от ж. к. „Бъкстон“ и последователно да премине през кварталите „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, Студентски град и „Младост“, за да достигне до кв. „Горубляне“.
През 2018 г. Столичният общински съвет резервира терен за трасе на продължението на Метродиаметър 2 до кв. „Студентски град“. Част от това трасе попада под бъдещия булевард „Южна тангента“.
Планира се и изграждането на нова метростанция Младост 2 (метро трасето може да видите във видеото). Избраният вариант на трасето е с дължина 5 км. и включва изграждането на пет нови метростанции. Последните две метростанции са планирани да бъдат в района на НСА и УНСС.
В края на миналата година бе отворен и третия лъч на метрото в столицата, с дължина 12 км и бяха открити осем нови станции, които обслужват 60 000 пътници. През април бе пуснат и новия участък от софийското метро до „Горна баня“.

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *