Скъпо: Изолации и дограма надуха цените на имотите

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Най-голям скок при строителните материали се наблюдава при арматурата – 60%, топлоизолационните материали са поскъпнали с 50%, циментът с 30%.

Съвкупността от увеличенията на основните материали водят до ръст на цената на крайния продукт – новопостроените жилища, каза Георги Шопов от организацията на строителните предприемачи. Шопов допълва, че причината за резкия скок се дължи на ръст в цените на транспорта от Китай, който е в рамките на 2-3 пъти.

Въпреки очакванията за намалено търсене на жилища, поради високите цени, Шопов добавя, че за сега тенденцията за висок интерес към жилищата, се запазва, тъй като ускоряващата инфлация кара хората да защитават парите си, чрез покупка на недвижим имот.

Собственици на складове и магазини за строителни материали споделят, че в началото на всяка година има едно плавно поскъпване на всички строителни материали и за сега циментът е запазил цената си. Но от началото на годината до момента всички метали, използвани в строителството са поскъпнали. Например, ако един лист ламарина в края на миналата година е струвал 15 лв., сега цената му е 27 лв. Скок в цените се наблюдава и при дървения материал и то почти двоен. Поскъпване има и при цените на грундовете и латексите, защото в Европа са малко фирмите, които ги предлагат. 30-40% е и увеличението на цените на арматурното желязо.

Цените на пазара на строителните материали показват, че тази година цените на строителните материали са се вдигнали два пъти – през юни и септември. Така на практика се получават две допълнителни поскъпвания от по 5%. От строителните борси в София констатират, че едно от най-големите поскъпвания – почти двойно, е на екструдирания пенополистирол – XPS, който се използва за топлоизолация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *