След протести: ДНСК спира строежа на хотела – фантом в Синеморец

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Служебният министър на околната среда – Асен Личев обяви, че Дирекция за национален строителен контрол е започнала процедура по спирането на строителството на хотела фантом над плаж „Бутамята“ в Синеморец.

Само преди седмица, по казуса протестиращи настояха за спирането на строежите в Синеморец по крайбрежието на парк „Странджа“. С подписка с над 11 хиляди подписа, предадена на служебния екоминистър, протестиращите заявиха категорично, че искат да се наложи мораториум върху строежите по Черноморието.

Казусът започва, когато граждански активисти забелязват, че хотелът от 10 000 кв. м. разгъната застроена площ се доизгражда. Тогава сигнализират до РИОСВ-Бургас и община Царево да се извърши проверка. Публикация на „Клуб 3“ информира, че екоинспекцията в Бургас е одобрила строителството само на три вили, а в община Царево има план за изграждането на ваканционно селище със строително разрешение за апартаментен хотел. Въпросният хотел вече е построен. А защо има разминаване в документацията все още не става ясно.

За нарушения при строителството отново в Синеморец, преди два месеца сигнализираха и от Асоциацията на парковете в България. Сигналът касаеше строителството на вили и хотели в местността „Поляните“, което противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното разнообразие. По случая отново има разминаване в документацията и това, което се строи. Според инвестиционното предложение постройката трябвало да бъде двуетажна вила с параметри, които се различават от разписаните в закона за имоти на първа линия.

При проверка от РИОСВ- Бургас констатират, че строежът се намира на територията на парк „Странджа“ и е в нарушение, защото се извършва в гнездовия период на птиците от март до август. Въпреки това строежът е подновен, макар и след гнездовия период на птиците от март до август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *