Собственикът на Mall of Sofia ще строи нова офис сграда в „Младост“

Полската компания за инвестиции в недвижими имоти GTC е придобила терен за изграждане на нова офис сграда в столичния квартал „Младост“, става ясно от отчета ѝ за първото полугодие.

В началото на юни дружеството GOC, чрез което компанията оперира в България, е придобило терена близо до метростанцията за Бизнес парка с площ от 2417 кв. м срещу сумата от 4,7 млн. евро. GTC планира да построи там офис сграда с отдаваема площ от 9200 кв. м.

Очаква се сградата Advance Business Center III да бъде завършена през второто тримесечие на 2022 г., става ясно от отчета.

GTC присъства в България от 12 години, като първоначално инвестициите ú у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си Advance Business Center, включващ вече две завършени сгради, в столичния квартал „Младост“. Но през април 2018 г. компанията се завърна на пазара на търговски площи с придобиването на Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ за сумата от 90 млн. евро.

Миналата година GTC започна разширение на офис частта към Mall of Sofia с проекта Sofia Tower 2, който е с брутна отдаваема площ от 8300 кв. м, а инвестицията в него е 68 млн. евро.

Втората сграда от Advance Business Center влезе в експлоатация в края на миналата година. Тя е с площ от 17 800 кв. м, а сред наемателите в нея са Commerzbank, която миналата година сключи предварителен договор да наеме над 3500 кв. м., и Световната банка, която през 2019 г. нае 4000 кв. м.

 

Към края на първото полугодие на 2021 г. активите на GTC в София възлизат на 195,2 млн. евро спрямо 191,8 млн. евро към края на 2020 г. Имотите на полската група в столицата са донесли през периода приходи от наеми на стойност 5,7 млн. евро спрямо около 5,5 млн. евро година по-рано.

Брутната печалба от имотите на компанията у нас възлиза на 4,3 млн. евро през първото полугодие спрямо 4,5 млн. евро година по-рано.

Строгите ограничителни мерки срещу коронавируса в Полша и България продължават да се отразяват негативно върху дейността на търговските центрове, отбелязва GTC в отчета си. Това е довело до загуба на оперативен марж за компанията през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, допълва тя.

В София GTC има 44 хил. кв. м офис площи и 23 хил. кв. м търговски площи, като средната заетост в офисите е 84%, а в търговските площи – 96%. Средните наемни нива в офисите на компанията у нас достигат 14,5 евро на кв. м, а за търговските площи – 20,9 евро на кв. м, сочат данните от отчета.

Освен в София GTC притежава имоти и в Полша, Будапеща, Букурещ, Белград и Загреб. Към момента тя има в портфейла си 53 бизнес сгради в Централна и Източна Европа с обща брутна отдаваема площ от 829 хил. кв. м. София има дял от 7% в общия портфейл с активи на групата.

Още 400 хил. кв. м търговски и офис площи са в етап на планиране, като строителството на 54 хил. кв. м вече е започнало, става ясно от отчета на компанията.

Общо активите на полската група в региона се оценяват на 2,7 млрд. евро през първото полугодие на 2021 г. спрямо 2,4 млрд. евро година по-рано. През периода GTC е постигнала печалба от 21,4 млн. евро, което е значително подобряване на представянето спрямо загубата от 33,8 млн. евро година по-рано. Приходите от наеми и услуги са достигнали 79 млн. евро и са останали почти непроменени спрямо първото полугодие на 2020 г.

Към 30 юни 100% от брутните отдаваеми площи на полската група в ЦИЕ са отворени, а заетостта им е на ниво от 94%. При офис площите заетостта достига 90%, колкото и в края на миналата година. 83% от офис активите на GTC в региона притежават зелен сертификат.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *