Струма, Карадере, „Сините камъни“: 3 екологични инициативи за по-чисто начало на есента

Неизбежният край на лятото ни подтиква да обърнем поглед назад и да си зададем въпроса: Какво оставихме след себе си? В планини и гори, по плажове и поляни, в реки и морета – човешкият отпечатък върху околната среда е навсякъде около нас. И дори да не сме участвали в неговото създаване, винаги можем да поемем отговорност и да станем част от решението на проблема.

Затова днес ти представяме три локални инициативи за природно почистване на различни места в страната и отправяме предизвикателството да се присъединиш към тях. А ако нямаш възможност за това, не забравяй, че понякога е достатъчно само да почистиш градинката пред блока или да поставиш изхвърлен на улицата боклук на правилното място, вместо да го подминеш – стига да имаш желанието и отношението към природата, за да допринесеш към нейното опазване.

Responsive image

Чиста Струма

На 26 септември (неделя) ще се проведе почистване на река Струма в района на Кюстендил. То се организира с обединените усилия на бранда за био храни Хармоника, Община Кюстендил и редица съмишленици и доброволци. За целите на акцията инициаторите са подсигурили необходимите за почистването материали – еднократни ръкавици, чували за събиране и сортиране на отпадъците, предпазни медицински маски. Осигурени са още местата за паркиране, извозването и депонирането на събраните отпадъци.

Всеки желаещ да се включи в почистването на река Струма може да го направи, като посети един от трите пункта на акцията – под Конявски мост срещу бензиностанция „Струма“, при помпената станция и под Тръновлажкия мост. Точното местоположение на всеки от пунктовете ще откриеш в описанието на събитието.

За да се включиш пълноценно, ще са ти нужни по-плътни ръкавици, тъй като наличните на събирателните пунктове са единствено за еднократна употреба. Можеш да вземеш още гумени ботуши или обувки за кал и вода, както и други помощни материали за събирането на отпадъка като рибарски кепчета и хващачи за боклуци.

Снимка: Хармоника

Боклукът ще се събира разделно. Пластмасовите и стъклените отпадъци ще се транспортират до пунктовете за вторични суровини в Кюстендил, а получените средства ще бъдат дарени на детското отделение в МБАЛ Кюстендил. Нерециклируемите и битовите отпадъци ще се събират в отделни чували и ще се транспортират до съответното депо.

„Надяваме се, че това ще е и пример за много други хора в България и ще мотивира и други организации да се обединят и да се справят със замърсяването на реките там, където живеят и работят“, пишат организаторите.

Още за предстоящото почистване на река Струма ще откриеш ТУК.

Карадере

На 2 и 3 октомври (събота и неделя) в местността Карадере ще се проведе традиционно есенно почистване след края на летния сезон. То се организира от гражданската инициатива „Да спасим Карадере“ с идеята любителите на природата да се погрижат за местността и да се срещнат с приятели и съмишленици. Желаещите да се включат трябва да носят със себе си здрави чували за боклук и ръкавици.

Сборният пункт на акцията е Кладенеца, а в случай на лоши метеорологични условия почистването ще се проведе през следващия уикенд – на 8 и 9 октомври.

Карадере е един от последните диви плажове на българското Черноморие, запазили недокоснатата от човека природна красота. Затова организаторите на почистването призовават тази ценност да се съхрани, като не се позволява замърсяването ѝ с отпадъци. Актуална информация за почистването ще намериш ТУК.

По-рано това лято Карадере, наред с други български плажове, бе включен в защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Снимка: „Да спасим Карадере“

Природен парк „Сините камъни“

На 2 октомври (събота) от 9:30 часа ще се проведе почистване на още едно изключително ценно за родната природа място – Природен парк „Сините камъни“ край Сливен. Инициативата е традиционна за региона по това време на годината и се организира от дирекцията на природния парк.

Сборният пункт на почистването е Информационният посетителски център „Хайдушка пътека“. Доброволците, които желаят да се присъединят, ще получат чували и ръкавици, а за най-инициативните има осигурени още четки и яхтен лак за лакиране на инфраструктурни елементи и допълнително облагородяване на местността.

Всеки, който се включи в инициативата, ще може да изпрати снимка със събраните чували отпадъци до организаторите на събитието, за да получи грамота за участие в традиционното почистване на ДПП „Сините камъни“. Повече за събитието ще научиш ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *