България е сред страните в ЕС с най-слаб годишен ръст на строителството през юли

България е сред страните членки на ЕС с най-малък годишен ръст на строителната продукция през юли, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас строителството регистрира ръст от 0,8% на годишна база, като той е по-нисък само в Чехия (0,5%). Но няколко страни членки на съюза, за които са налични данни, регистрират спад на строителната продукция на годишна основа. Той е най-голям в Испания (-13,2%), в Словения (-8%) и Белгия (-3,8%). Спад е отчетен също в Румъния и Словакия.

На обратния полюс е Унгария, която е постигнала най-висок годишен растеж на производството в строителството с 22,5%. Следват Австрия с 13,6% и Швеция с 9,7%.На месечна база най-голям спад на строителната продукция през юли е регистриран в Словения с 3,9%, следвана от Румъния с 3,5% и Австрия с 3,4%. Най-висок ръст е наблюдаван във Франция и Швеция (по 1,3%) и Германия (1,1%). У нас строителството регистрира месечен спад през юли от 0,9%.

 

Строителната продукция отчита спад на месечна база и в ЕС като цяло с 0,1% заради свиването с 1,8% на гражданското и инженерното строителство. В същото време сградното строителство в страните членки на съюза е нараснало с 0,3%.

Еврозоната отчита ръст от 0,1% на произведената строителна продукция през юли спрямо юни, като положителният темп също се определя от ръста на сградното строителство с 0,4%, докато инфраструктурното строителство е намаляло с 0,4%, показват първите сезонно изгладени данни на Евростат.

На годишна база продукцията в строителството е нараснала с 3,8% в ЕС, като сградното строителство отбелязва повишение от 4,7%, докато гражданското и инженерното строителство се е покачило само с 0,8%.

В еврозоната годишният ръст достига 3,3% и също се определя предимно от сградното строителство (+3,8%), а инфраструктурното строителство се повишава само с 0,8%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *