Ирландия заделя 4 млрд. евро на година за справяне с жилищната криза

Ирландското правителство обяви планове да вложи рекордните 4 млрд. евро на година в строителството на над 33 хил. нови жилища годишно до края на десетилетието в опит за справяне с хроничната жилищна криза в страната, пише Financial Times.

Планът „Жилища за всички“, който беше обявен на пресконференция в четвъртък, цели също да изкорени бездомничеството през същия период.

Ирландският премиер Майкъл Мартин определи жилищата като „единствения най-неотложен и важен социален проблем, пред който е изправена страната ни в този момент“.

„Не се изграждат достатъчно домове и едно поколение от хора е деморализирано и близо до отчаяние заради проблема. Почти няма семейство в страната, което да не е засегнато от кризата“, допълни той.

Жилищните проблеми в Ирландия са свързани с високите разходи за строителство, които тласкат нагоре цените на имотите за продажба и наемите и са съчетани с недостиг на предлагане и растящо население.

Много хора се оказаха изключени от пазара. Предприемачите трябва да предлагат двустаен апартамент на цена от 450 хил. евро, само за да покрият строителните си разходи, показа публикуван неотдавна доклад на икономиста и жилищен експерт Ронан Лиънс от Trinity College Dublin. Наемният пазар страда от повишеното търсене и липсата на предлагане, като тази комбинация често тласка наемите до нива, които повечето ирландци не могат да си позволят.

Недостигът на жилища е сериозен проблем сред избирателите в страната и се очаква да наклони везните в полза на някоя от трите основни партии на следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат през 2025 г.

 

„Този план е колкото политическо, толкова и икономическо и социално-политическо събитие“, коментира Дермът О’Лиъри, главен икономист в компанията Goodbody.

Ако целите за жилищно строителство бъдат постигнати, „много проблеми със сигурност ще бъдат смекчени, но ще ни трябват години за това“, отбелязва той. Освен това „не е съвсем ясно дали държавата има капацитета, уменията и опита“ да осъществи плана, допълва О’Лиъри.

Проектите, подкрепени с финансиране за 12 млрд. евро директно от правителството, надхвърлят значително предишни усилия. Инициативата включва и 3,5 млрд. евро от Land Development Agency, подкрепяна от държавата организация, която беше създадена през 2018 г., за да развива контролирани от държавата терени с внимание върху осигуряването на жилища. Други 5 млрд. евро ще дойдат от държавната Агенция за жилищно финансиране.

Очаква се да бъдат построени 300 хил. жилища, като в началото целта е да бъдат изграждани по 33 хил. на година, след което броят им да нарасне до 40 хил. до 2030 г. Преди коронавирусната пандемия Ирландия строеше около 20 хил. жилища на година.

В програмата са включени около 90 хил. т. нар. социални жилища за хора с ниски доходи и 54 хил. достъпни жилища, като част от тях ще бъдат запазени за купувачи на първо жилища при средна цена от 250 хил. евро.

Достъпните жилища включват около 2000 жилищни имота под наем на година, при които наемите се очаква да бъдат с 25% по-ниски от пазарната им стойност.

„Тази програма се случва след първоначалната програма „Възраждане на Ирландия“ от 2016 г.“, казва Фиона Кормикан, директор на новия бизнес в независимата организация с идеална цел Clúid Housing, осигуряваща социални жилища под наем на хора, включени в списъци за чакане на жилище.

„Новата програма е стъпка напред, тя има изцяло осигурено финансиране и дългосрочно планиране за жилищата. Не можем да останем в цикъла на бум и срив“, допълва тя.

Жилищната асоциация, която е най-голямата в Ирландия, е осигурила първите 25 имота под наем с до 50% под пазарните цени през август. Над 1000 души са кандидатствали за жилищата, отбелязва Кормикан.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *