Ран Босилек Зайци на кино

Издателство „Колибри“ предлага на невръстните си читатели разкошно илюстриран сборник със стихотворения от Ран Босилек. Вече в наличност!

Сборникът със забавното заглавие Зайци на кино“(68 стр., 16 лв., твърда корица) обхваща предимно непознати на читателите стихотворения на Ран Босилек, които не са били публикувани от десетилетия, а някои от тях – близо век. За пръв път те излизат в периода 1922-1943 г. в детското вестниче „Врабче“ – част от илюстрованото списание „Детска радост“, на което Ран Босилек е бил главен редактор. Във всеки брой, на първа страница на приложението за най-малките, той публикува по едно свое детско стихотворение. Книжката излиза с чудесните съвременни илюстрации на художничката Лилия Тодорова.

Ран Босилек, псевдоним на Генчо Негенцов (1986 – 1958), е един от най-известните и най-продуктивни български детски писатели, който е оставил в литературата ни незабравими произведения като „Патиланско царство“, „Я кажи ми (Облаче ле бяло)“, „Косе-босе“, „Неродена мома“, „Сестрите на Макс и Мориц“ и др. Патиланските разкази на Ран Босилек се считат за нов период в развитието на прозата за деца. Те са римувани самостоятелни разкази, които не са обединени от общ сюжет.

Освен писател, Ран Босилек е опитен редактор, талантлив преводач и издател, който посвещава цялата си творческа дейност на децата. Дългогодишен главен редактор на сп. „Детска радост“ (1923 – 1958), близо четвърт век редактор на издателство „Хемус“ (1923 – 1948) и председател на Дружеството на детските писатели, Ран Босилек привлича за каузата на детската литература и някои от най-добрите български писатели като Ангел Каралийчев, Калина Малина, Елисавета Багряна, Дора Габе, Асен Разцветников, Константин Константинов, Светослав Минков и др.

Произведенията на Ран Босилек са преведени на много езици: френски, английски, руски, чешки, полски, арабски. Самият той пресъздава на български скандинавски, руски, японски, индийски приказки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *