Чуждестранните студенти се завръщат в Лондон и се надпреварват за оскъдни жилища

Чуждестранните студенти се завръщат в британската столица този месец, преодолявайки препятствията по време на пандемията като карантините. Техният ентусиазъм означава, че един стар проблем за новите лондончани – ожесточеният наемен пазар в града, също ще стане по-труден за навигиране, пише Bloomberg.

Кандидатите за регистрация почти са се удвоили през последните седмици, казва Амелия Грийн, директор на отдела за наеми на първокласни жилища в консултантската компания Savills. През последно време чуждестранните студенти са съставлявали 70% от кандидатите в имотните сайтове в източния лондонски квартал Canary Wharf, сочат данни на консултантската компания JLL. Някои брокери на недвижими имоти наблюдават, че засиленият интерес започва да тласка наемите нагоре.„Студентският пазар е добре и наистина се завърна, много повече, отколкото през 2019 г. Това е най-оживеният пазар, на който съм работил, а се занимавам с това от десет години“, коментира Лорън Хатклиф, директор на отдела за наеми в Canary Wharf в JLL.

 

Завръщането както на местните, така и на чуждестранните студенти ще бъде облекчение за собствениците на жилища в Лондон, след като пандемията принуди много потенциални наематели да посещават онлайн лекции от дома си. Сега, когато ограниченията за социални контакти във Великобритания са отменени, повечето университети се ангажират да осигурят елемент на обучение лице в лице през новата академична година. „Изглежда сякаш имаме студенти като за две години, всички от които искат да се нанесат през септември“, казва Грийн.

Оттегляне на собствениците

Надпреварата за подслон става още по-ожесточена заради липсата на подходящи имоти. Някои собственици се възползват от данъчната ваканция за гербовия налог, въведена от правителството, която беше ограничена в края на юни, за да продават студентски жилища под наем и други наемни имоти.

„Виждаме истински недостиг на наличности в почти всички ценови сегменти с огромния приток на студенти, хора, завръщащи се в офиса и международни премествания, така че получаваме многобройни оферти за имоти и това започва да тласка наемите нагоре“, казва Грийн.

„Високото ниво на търсенето бързо повиши наемите на отворения пазар с 15% през последните два месеца и сега те са близо до нивата си преди пандемията“, коментира Дейвид Салви, директор на лондонската имотна компания Hurford Salvi Carr. Той допълва, че студентите предпочитат жилищни сгради с портиер и други удобства.

Много чуждестранни студенти трябва да подписват договори и дори да плащат наема за 12 месеца без първо да са направили оглед на имотите, тъй като знаят, че ако изчакат твърде дълго, те вероятно ще бъдат разграбени.

„Има много видео огледи, огледи чрез WhatsApp и Facetime, те стават все по-обичайни за хора, които дори не са в страната. “Пазарът е толкова забързан. Преди това беше голяма рядкост“, казва Хатклиф.

Богатите квартали около Imperial College London, сред които Южен Кенсингтън, Слоун скуеър и Ърлс корт, се оказват популярни сред чуждестранните студенти, съобщава Ед Филипс, директор на отдел “Продажби“ във Foxtons Group.

„Намираме се в ситуация, при която, ако спиш, губиш. Имаме перфектната буря от недостиг на наличности и висок обем от кандидати по едно и също време“, допълва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *