Босненец построи въртяща се къща, за да осигури гледка на жена си

Босненец построи въртяща се къща, за да осигури хубава гледка за жена си, съобщава Ройтерс.

72-годишният Вожин Кушич се шегува, че се е уморил от оплакванията на жена си и постоянните ѝ настоявания за ремонти и подобрения.

„Ще ти построя въртяща се къща, за да можеш да гледаш накъдето си поискаш!“, казва самоукият изобретател.

Къщата се намира в северната част на Босна и Херцеговина, близо до град Србач. Тя се върти около 7-метрова ос, чийто дизайн е дело на самия Кушич, а панорамната гледка около нея включва царевични поля, гори и близката река.

„Къщата може да направи пълен кръг около оста си за 24 часа, ако се движи на най-ниската си скорост. На най-бързата това става за 22 секунди“, казва още босненецът.

Той твърди, че получава вдъхновение от изобретенията на известните американски учени със сръбски произход Никола Тесла и Михайло Пупин. Вожин Кушич е израснал в бедно семейство и не е имал шанс да получи добро образование, което го е принудило сам да измисля най-различни технологични решения.

„Това не е някаква иновация, изисква се само воля и знания. А аз имах достатъчно свободно време, както и необходимите умения“, разказва още изобретателят.

Проектът му е отнел общо шест години. Кушич е категоричен, че въртящата се къща е по-устойчива на земетресения от конвенционалните постройки.

Той бил принуден да прекъсне работата по къщата си за известно време, защото постъпил в болница заради сърдечни проблеми.

„Помолих докторите да ми удължат живота с поне още година, за да мога да приключа проекта. Той е в главата ми, така че никой друг няма да може да го довърши“, шегува се Кушич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *