Включи се в кампанията на „Зелени Балкани“ за опознаване и опазване на делфините в Черно море

До 26 декември 2021 г. можеш да се включиш в дарителската кампания „По следите на делфините“ на организацията „Зелени Балкани“. Нейната цел е да направи възможно поставянето на сателитен предавател на един муткур (вид китоподобен бозайник), който да събере данни за неговия начин на живот. Това ще помогне на природозащитниците да научат повече за заплахите, пред които са изправени тези животни край българските брегове, както и да се опитат да ги преодолеят.

До момента в кампанията „По следите на делфините“ са се включили 26 дарители, които са събрали повече от 1000 лв. Крайната цел на инициативата обаче все още е далеч, тъй като екипът на „Зелени Балкани“ се надява да успее да достигне 7000 лв. като средства от дарения в полза на екологичния проект.

Вече повече от десетилетие организацията полага всевъзможни грижи за опазването на делфините в Черно море. Подобно на всички видове, които обитават една и съща среда с човека, делфините също са изправени пред множество заплахи за оцеляването си. Сред сериозните опасности пред тези животни са заплитането им в рибарски мрежи в периода на раждане на малките, възпрепятстването на нормалния им хранителен режим в разгара на туристическия сезон, прякото преследване, убиването поради неразбиране, както и нарастването на нивата на подводен шум вследствие от добива на нефт и газ.

Кадър от последната зимна експедиция на „Зелени Балкани“ за преброяване на делфините в българската акватория на Черно море

За да разрешат тези проблеми, природозащитниците от „Зелени Балкани“ на първо място се нуждаят от повече информация за начина на живот на делфините – къде се хранят, къде мигрират и имат ли предпочитания към специфични условия на средата, която обитават. Това се отнася както за делфините, така и за муткурите – за последните се знае дори по-малко, тъй като този вид обикновено води доста скрит и асоциален начин на живот.

Затова в рамките на кампанията „По следите на делфините“ екипът на организацията иска да постави сателитен предавател тъкмо върху представител на муткурите. Устройството ще бъде поставено на гръбния плавник на избрания индивид и чрез него ще се събират данни за неговата биология и поведение.

Употребата на подобни предаватели за проследяване на морски бозайници е световно признат метод, който обаче не е използван в Черно море до този момент.

Затова амбицията на „Зелени Балкани“ да осъществи такова проучване на вида е историческа инициатива. Тя е съобразена с нуждата от дистанциране на муткурите, но едновременно с това планира да събере безценни данни за тяхното разпространение и начин на живот с цел полагането на по-ползотворни и целенасочени усилия в посока опазването на вида.

Стани част от тази историческа кампания за опознаване на морските бозайници в Черно море, като дариш избраната от теб сума ТУК.

Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на сателитен предавател, абонамент за трансфер на данните от него, както и логистика на екипа. При дарение над 50 лв. добротворците от „Зелени Балкани“ ще ти предоставят електронна грамота, а при над 100 лв. ще получиш и книгата „Морето, биоразнообразието, екологията“.

Снимки: „Зелени Балкани“

Автор: Катерина Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *