Във Филипините превръщат пластмасови отпадъци в строителни материали

Група от компании, които се занимават с рециклиране във Филипините, се опитват да облекчат задълбочаващата се криза с пластмасовите отпадъци в страната, като превръщат пластмасови бутилки, опаковки за еднократна употреба и опаковки на храни, които замърсяват реки и плажове, в строителни материали.

The Plastic Flamingo, или The Plaf, както са по-известни, събират отпадъците, след което ги превръщат в строителни материали, наречени „екодървесина“, които могат да бъдат използвани за направата на огради, подови настилки и дори за убежища за оказване на помощ при бедствия.

„Това е 100% рециклиран и използван отново материал от пластмаса. Ние включваме някои добавки и оцветители, а материалът не гние, няма нужда от поддръжка и не се разпада,“ казва пред Ройтерс Ерика Рейес, главен оперативен директор на The Plaf.

Със събирането на над 100 тона пластмасови отпадъци The Plaf дава своя принос за справянето с локален проблем, който има глобални последици.

Приблизително 80% пластмасовите отпадъци в океаните по света идват от азиатските реки, а само Филипините допринасят с една трета, според доклад на Our World in Data от тази година.

Филипините не разполагат с ясна стратегия за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, а от министерството на околната среда на страната казват, че поддържат връзка с производителите за намирането на начини за управление на отпадъците.

COVID-19 обаче затрудни спечелването на битката с пластмасовите отпадъци.

В света се генерират около 300 милиона тона пластмасови отпадъци годишно по данни на ООН. Това е проблем, който се задълбочи заради пандемията, която предизвика търсенето на пластмасови предпазители за лице, ръкавици, опаковки за храна за доставка по домовете и аеропласт с ръста на онлайн пазаруването.

„Хората не са наясно как да изхвърлят тези пластмасови материали,“ казва Алисън Тан, която се занимава с маркетинг в The Plaf.

„Ние предлагаме възможността вместо отпадъците да се изхвърлят на сметища или в океаните да се предоставят на рециклиращи центрове като нас, където те се преработват в по-добри продукти.“

Освен че се бори с проблемите със замърсяването, организацията казва, че разговаря с други неправителствени организации за възстановяването на унищожени от тайфуни къщи чрез използването на нейните устойчиви материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *