В село Баничан изграждат площадка за наблюдение на птици

Автор: Деница Събева

По всичко личи, че село Баничан е райското кътче за животни на земята. Преди време ви разказахме за първия и единствен специализиран приют за болни и стари магарета у нас, който се намира в гоцеделчевското селце. Сега научаваме, че околността е силно предпочитана дестинация и за птиците, особено щъркелите, които с всяка година увеличават броя на гнездата си в планинското селище.

Силната концентрация на пернати в Баничан е и главната причина Димитър Попов от местния клон на Българското дружество за защита на птиците да предложи изграждане на обсерватория за наблюдение на птици в селото. Идеята го връхлита в началото на годината, когато при едно от проучванията си достига до хълм над селото, откъдето се вижда всяко едно кътче на Баничан и съседните селца Огняново и Балдево. От височината се разкрива и чудесна панорамна гледка на планините Рила, Пирин и Родопите.

Откритието е приветствано и от секретаря на местното читалище „Изгрев“ Румяна Джибова, която предвижда в проекта изграждане на беседка на хълма и екопътека с образователни табели по пътя към обсерваторията и площадката за наблюдение. Обсъдено е още изграждането на кът за отдих, който ще бъде използван за обучения, семинари, курсове и екотуризъм.

Според Димитър Попов разходката до наблюдателната площадка би предложила на посетителите на Баничан и околните селца да придобият представа за красотата и значението на района, да подобрят неговото устойчиво развитие и качеството на живот на местната общност. Проектът ще предложи и повече дейности, с които подрастващите да бъдат въвличани в преки грижи за опазване на природата и околната среда.

За щастие делото на Попов е припознато от много хора и работота по изграждането на обсерваторията е в ход след редица консултации със специалисти. Председателят на БДЗП-клон Гоце Делчев получава подкрепа за дейността си от читалище „Изгрев“, Община Гоце Делчев, Югозападната държавно предприятие, гоцеделчевското горско стопанство, приятели и съмишленици, както и от много дарители. Ако и ти искаш да помогнеш, пиши на БДЗП за повече информация. Стискаме палци скоро площадката да бъде факт, а дотогава ще поглеждаме небето към ятата, отлитащи към топлите страни, с надеждата, че другата година ще можем да ги видим по-отблизо от хълма в село Баничан!

Снимка: БДЗП – Гоце Делчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *