Имение, по-голямо от Бъкингамския дворец, стои недовършено от 36 години

На границата на графство Източен Съсекс във Великобритания се намира огромно имение, известно като Хамилтън палас. То е обградено от гора и преди повече от три десетилетия е било най-скъпият частен имот в страната.

Днес обаче недовършената постройка, чиято площ е по-голяма от тази на Бъкингамския дворец, изглежда изоставена, а около историята ѝ витаят най-различни слухове и мистерии, пише The Mirror. Някои от местните дори я наричат Къщата на духовете в Съсекс.

Имението е собственост на британския милионер Никълъс ван Хогстратен, който е един от най-богатите хора в графството.

Самата сграда е скрита от външните погледи, тъй като е заобиколена от гора и единственото място, откъдето може да се види е входната врата на оградата. Навлизането във вътрешността на имота обаче е забранено, като на много места са поставени предупредителни табели, че се стреля без предупреждение, има пуснати на свобода кучета и видеонаблюдение.

В публичното пространство се намират и много малко снимки на Хамилтън палас. Най-актуалните за заснети с дронове, но се намират и по-стари от периода на неговото строителство.

След спирането на работата по обекта преди повече от 30 години, той е напълно изоставен. Последният случай, в който представител на медиите успява да получи достъп до имението, е през 2000 година. Тогава се говорело, че сградата е почти завършена и скоро ще бъде пусната в експлоатация.

Имението вече разполагало с асансьорни шахти, голямо централно стълбище, място за фонтан и дори за градина на покрива. Един от етажите бил отделен за колекцията от картини и скулптури на ван Хогстратен.

Засега не са ясни конкретните причини, поради които милионерът решава да спре проекта. Ван Хогстратен, който преди време сменя името си на Никълъс фон Хесен, натрупва състоянието си от имотни сделки, но е известен най-вече с бруталния начин, по който притиска длъжниците си, както и с расистките си възгледи и изказвания.

Хогстратен има и присъди за грабежи, лежи известно време в затвора през 60-те години и дори е съден за поръчката на убийство на свой бизнес партньор през 1999 година. Впоследствие той е оправдан по това обвинение, макар че се съгласява да плати на семейството на жертвата обезщетение от 6 милиона паунда. По-късно обаче британецът открито заявява, че „те няма да получат и пени“, защото той вече не разполага с активи във Великобритания и е прехвърлил всичко на децата си.

През 2006 година милионерът емигрира в Зимбабве, където притежава много имоти и инвестиции. Той е и един от финансовите благодетели на бившия президент на страната Робърт Мугабе.

Според британските медии една от причините за изоставянето на имението са именно конфликтите с местните. Те били недоволни от огромното пространство в имота му, което е оставено неизползвано, както и от факта, че в загражденията попада обществена пешеходна пътека, която той не искал да бъде използвана.

Самият Хогстратен опровергава твърденията, че Хамилтън Палас се разпада и твърди, че „имението е построено така, че да издържи още 2000 години“. По думите му скелето е небоходимо единствено за довършителните работи.

Предполага се, че собствеността върху имота, оценен на около 40 милиона паунда, е прехвърлена на наследниците му чрез инвестиционната компания Messina Investments.

 

https://profit.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *