Инвеститори в състезание за огромен терен за соларен парк край Карнобат

Чужди инвеститори се борят за един от най-атрактивните търгове през последните години.

Огромен терен пуска на търг най-голямата компания за управление на поземлена собственост „Агрион“. Той е подходящ за изграждането на соларен парк.

Очакванията са в търга да вземат участие наши и чуждестранни големи компании. През следващите години, заради мерките предприети за опазване на климата, все повече енергия да бъде добивана от алтернативни източници, за които ще се търсят подходящи парцели.

Теренът се намира край Карнобат и е с площ 790 дка. Парцелът е изключително подходящ за строеж на фотоволтаик, тъй като до него има път, в близост има и ключова инфраструктура, която позволява директно свързване на бъдещото съоръжение.

Парцелът е над 700 дка, цената започва от 5 000 лв. за дка.

Индикативната цена на парцела е 5 000 лв. на декар. Наддаването ще се състои на два етапа. Първият кръг е тайно наддаване. На втория – тримата, предложили най-добри оферти ще се състезават явно. Стъпката на наддаване е 100 000 лв. Карнобат е една от областите в страната с най-дългото слънцегреене.

Според ново проучване на Орегонския държавен университет (OSU) земеделските земи са най-подходящи за разполагане на фотоволтаични инсталации. Публикуваната в журнала Scientific Reports статия показва, че ако под 1% от земеделските земи бъдат трансформирани в площи, покрити със соларни панели, ще бъдат задоволени глобалните енергийни потребности. Експертите на „Агрион“ са разработили процедурата така, че да осигури честни и прозрачни условия за всички участници. Няма скрити клаузи и договорки, а за победител се избира този, който е предложил най-високата цена.

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *