Инициативата „Чиста Струма“ събра над 1200 чувала боклук и подкрепи детското отделение в Кюстендил

Автор: Деница Събева

Първото голямо почистване на река Струма в Кюстендилско се състоя на 26 септември (неделя). В инициативата под наслов „Чиста Струма – заедно да изчистим реката“ се включиха доброволци, които успяха да съберат общо над 1200 чувала отпадъци в периметър от 4 км. В края на акцията Община Кюстендил се погрижи за извозването и депонирането на събрания боклук.

Доброволците от „Чиста Струма – заедно да изчистим реката“ в Кюстендилско подкрепиха две каузи в края на миналата седмица. Освен, че успяха да помогнат на Земята, почиствайки я от човешкото безхаберие, с дейността си те подкрепиха финансово детското отделение на МБАЛ Кюстендил. Дарението е факт благодарение на разделното събиране на пластмасовите и стъклените отпадъци в отделен цвят чували, които бяха предадени за рециклиране до пунктовете за вторични суровинии в град Кюстендил. Битовите и всички останали нерециклируеми отпадъци бяха разпределени в друг цвят чували и транспортирани към съответното депо за боклук.

Почистването на река Струма в Кюстендил се проведе на три пункта: под Конявския мост, при помпената станция и под Търновлажкия мост. Организаторите от община Кюстендил и „Хармоника“ се бяха погрижили за всички участници в акцията да бъдат подсигурени еднократни ръкавици, предпазни медицински маски, чували за събиране и сортиране на отпадъците.

От тези 1200 чувала с отпадъци, само от труднодостъпните участъци, доброволци с лодки успяха да извадят над 130 чувала, а в района около Конявския мост за 3 часа бяха събрани два големи камиона и цяла кола на части от водите на Струма.

Каузата на „Чиста Струма“ стартира преди година, когато Методи от „Хармоника“ направи първите стъпки към по-чисто корито на реката, заедно с двама приятели. Заедно, тримата другари, започнаха да отделят време за събиране на боклука от Струма до село Долна Гращица. Постепенно към тяхното дело и други хора откриха себе си и малко по малко екипът от доброволци започва да расте със всяка следваща дата за почистване. Така фирма „Хармоника“ приема каузата за своя и започва да търси работещи решения, които да помогнат за спирането на източниците на нови отпадъци към реката и да организира почиствания за тези, които са вече там.

унчата, Мето и Николай, които започнаха да чистят ляотот на 2020 г. и вдъхновиха много хора да ги последват.

 

Редовно ви разказваме за тези усилия в сайта ни и социалните мрежи. Срещнахме много подкрепа и много активни хора на място, с които сме сигурни, че нещата ще се случат и най-сетне Струма да потече чиста, а Мето и приятелите му да се захванат с друго. Надяваме се, че акцията ще послужи за пример на много други хора в България и ще мотивира и други организации да се обединят и да се справят със замърсяването на реките там, където живеят и работят“, споделят организаторите.

 

Снимки: Златина Точкова, Хармоника

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *