Италианска вила с изрисуван от Караваджо таван се продава за $547 млн.

Продажбите на луксозни недвижими имоти често са свързани с уау фактор, който запечатва сделката.

Независимо дали това е инфинити басейн, частен плаж на Карибите или уникално местоположение, имотите от висок клас имат нещо – или много неща, с каквито повечето домове не разполагат.

Но когато става дума за напълно уникални характеристики, огромен стенопис на Караваджо се нарежда доста високо в класацията.

Един щастливец ще има шанса да се сдобие с единствения дом в света, в който има стенопис от известния италиански ренесансов художник. Разбира се, ако цената от 547 милиона долара не му е проблем.

Въпросният имот е Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, известна още като Вила Аврора. Разположен в Рим, домът от 16 век е построен като ловна хижа за италианския кардинал Франческо Мария дел Монте, който поръчва на Караваджо да изрисува тавана.

Художникът създава Юпитер, Нептун и Плутон, изобразявайки тримата богове със съответните им животни. Но през 1621 г. дел Монте продава вилата от 836 квадратни метра заедно с останалата част от селското си имение, което обхващаше 89 акра, на семейство Лудовизи.

Алесандро Зукари, професор по история в университета Сапиенца в Рим, нает да оцени творбата, казва пред The ​​Guardian, че това е единственият стенопис на Караваджо. Оказва се доста предизвикателно да му се определи цена, тъй като няма база за сравнение.

Въпреки това експертът го оценява на 360 милиона долара, но също така споменава, че се нуждае от още 12.75 милиона долара за реставрация (стенописът е покрит в някакъв момент и отново открит през 1968 г.).

Но картината на Караваджо не е единственото произведение на изкуството, на което ще се наслаждава новият купувач на Вила Аврора. Имотът разполага с достойна за музей колекция от изкуство, включително произведения на италианския бароков художник Доменикино и фреска на тавана от 1621 г. от Гуерчино.

Къщата, която ще бъде продадена на търг на 18 януари 2022 г., може да се превърне в най-скъпия жилищен имот в света. Настоящият рекорд се държи от Ho Tung Gardens в Хонконг, продаден за 658 милиона долара.

Снимки от Тук 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *