КСБ: 50% от Националния план да е за строителни дейности

От Европейската федерация на строителната индустрия още преди година са настояли минимум 50 на сто от средствата, заложени в Националните планове за възстановяване и развитие, да бъдат предвидени за усвояване чрез строителни дейности. Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов.

Той коментира още, че официално не е прието предложението това да е задължително условие за приемане на плановете от Европейската комисия, но тази тенденция се очертава в плановете на повечето европейски държави. И допълни, че това и в българския документ донякъде е спазено.

Николов посочи още, че трябва да се предпазим от това темата за съдържанието на Националния план да бъде употребена политически.

Николов коментира още, че от предвидените 736 млн. лв. за здравеопазване, едва половината са за ремонт и строителство на болници, като само една трета от тези средства за за енергийна ефективност на сградите. А другите 50 на сто – за иновации и оборудване.

Според него е би било справедливо и правилно в следващата програма за саниране да се предвиди и финансово самоучастие на собствениците, за да има контрол как се изпълнява съответния проект и хората да са загрижени. Според изпълнителния директор на КСБ това би имало психологическо значение. Подобна е практиката от години в Европа и затова енергийното обновяване на сградни им фонд е на много по-напреднала фаза, обясни Николов.

И даде за пример Румъния, в която при саниране на еднофамилни къщи собствениците плащат 50 на сто от разходите. Според експертите при обновяване на многофамилни сгради този процент може да е много по-нисък, но отново трябва да съществува.

 

 

 

 

 

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *