Направена бе първа копка на най-големия ритейл парк в България

Направена бе символична първа копка на най-големия ритейл парк в България в град Перник. Стойността на проекта е над 20 милиона лева.

Ритейл парк Перник Плаза ще бъде най-голямата комерсиална зона, предоставяща търговски площи в града и региона и един от най-мащабните и със сигурност най-модерни проекти в България. Pитейл парка ще бъде разположен на общо 15,500 квадратни метра застроена търговска площ върху парцел от 44 декара.

Очакванията са проектът да бъде завършен през за лятото на 2022 г. Строителството започва с 90 % отдадени търговски площи – на световни и български търговски брандове.

Ритейл парк Перник Плаза е дело на утвърдената на пазара на недвижими имоти и в сферата на търговски паркове консултантска компания „Ай Пи Си партнерс“ (IPC partners). Компанията създава концепцията за обекта на идейно ниво, след което го развива през всички останали етапи на архитектурен дизайн, проектиране, финансиране и избор на строител до отдаването под наем на търговските обекти.

В ритейл парка ще присъстват известни брандове като Бриколаж, Дайхман, Техномаркет, Ел Си Уайкики, Пепко, КиК, Кроп, Спорт Вижън, Синсей, Лили и други. 90 % от площите са вече отдадени с дългосрочни договори за наем преди първа копка.

Очаква се, че Проект Перник Плаза ще допринесе значително за развитието на града, социалната среда и неговата инфраструктура. Ще бъдат открити над 300 нови работни места, ще се благоустрои общината с един модерен търговски комплекс.

Ритейл парковете стават все по-популярни в последните няколко години, а след настъпването на COVID пандемията навлизат експанзивно в Централна и Източна Европа. Концепцията е на комплекс, състоящ се от единични или двуетажни сгради или структури с най-малко 5 единици, групирани заедно около голям общ паркинг.

Инвестицията в търговски паркове обикновено включва евтини технологии и строителни материали. Концептуалният дизайн взема предвид всички структурни изисквания на целевите наематели – височина на конструкцията, размер на мрежата, товароносимост на пода и т.н. Всички единици (боксове) са заети от единични наематели, което води до намаляване на нуждата от общи части (коридори, фоайета, пасажи и т.н.) и от своя страна значително спестяване на разходи за поддръжка на търговските паркове.

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *