Площад Сан Марко във Венеция отново е под вода

Площад Сан Марко във Венеция отново осъмна под вода.

Причината – първият за сезона прилив, или акуа алта, както го наричат в Италия.

На места приливната вълна достигна до 100 сантиметра, но системата „Моисей“ не бе задействана, тъй като това е 30 сантиметра под нивото, в което се включват подводните бариери.

Това се случва на фона на изказване на директора на Моисей Елизабета Спиц в неделя, която заяви, че системата е в пълна готовност. Въпреки това преградите не бяха издигнати и ниските части на Венеция, сред които и площад Сан Марко, бяха наводнени.

Водата е навлязла и в притвора на базиликата Сан Марко, което се случва поне по няколко пъти годишно. За момента няма данни за щети по храма.

Местните власти бяха напълно подготвени за наводнението и веднага бяха поставени известните пешеходни рампи, по които местни и туристи могат да преминават над наводнението.

Припомняме, че се след десетилетия чакане, корупционни скандали и похарчени над 5 милиарда евро за изграждането й, системата за защита от наводнения Моисей най-накрая заработи през миналата година. След няколко успеха срещу приливната вълна жителите на Венеция най-накрая успяха да си отдъхнат, но само временно. В началото на декември приливната вълна се покачи до над 120 сантиметра, а Моисей не се задейства.  На 8 декември водата навлезе в града и хвана местните жители и управа абсолютно неподготвени и нанесе сериозни щети на заведения и магазини. Оказа се, че системата не се е задействала заради факта, че нивото на водата е било 10 сантиметра под нивото, в което „Моисей“ се включва.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *