Строителството в следващото десетилетие ще расте, но не трябва да замърсява!

Прогнозите за следващото десетилетие са, че строителството ще подхранва глобалния иконочемически растеж.

Строителната индустрия е в суперцикъл, но ще трябва да носи отговорности, свързани със запазване чистота на природата и намаляване емисиите на парниковите газове. Това са изводи и част от доклада „Бъдещето на строителството: Глобална прогноза до 2030 г.“, който бе публикуван в края на месец септември и изготвен от Marsh и Guy Carpenter и със съдействието на Oxford Economics.

Поради очакваните темпове на строителството с 35 %, авторите очакват повишаване с 6,6 % през 2021 г. и с 42% до 2030 г. Някой от причините за резкия скок са политиките на правителствата като изграждането на инфраструктура и високото търсене на жилища.

Очакваният ръст в строителството надвишава всички останали сектори на услугите и производството. Прогнозите за ръста в строителството в сферата на инфраструктурата е още по-голям, средно с 5,1% на година.

„Необичайно е да се види, че строителството изпреварва растежа както в сферата на услугите, така и в производството за по-продължителен период. Обикновено бихме очаквали това да се случва за по-кратки периоди в цикличен възход. Не е изненадващо обаче, че се очаква то да задвижва световната икономика през следващото десетилетие, като се има предвид безпрецедентният характер на стимулиращите разходи за инфраструктура от правителствата и освобождаването на излишни спестявания на домакинствата след COVID“, коментира Греъм Робинсън, глобален ръководител на направление „Инфраструктура и строителство“ в Oxford Economics и водещ автор на „Бъдеще на строителството“.

Развитието на строителството обаче създава и предпоставка за повишени нива на парниковите газове, които растат с растежа на строителния сектор. Рискът от по-голямо замърсяване е сериозен и за това предупреждава изготвеният доклад. До момента строителството генерира около 40 % от глобалните емисии парникови газове. Затова и предизвикателствата около ограничаване на замърсяването са най-големи. Затова може би в бъдеще ще се обърне все по-голямо внимание на използване на метода строителна деконструкция, т.е. повторно употребление на налични градски запаси от строителни материали.

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *