Френските данъчни търсят необявени екстри на вили със сателити

В бъдеще данъчните власти на Франция ще разчитат на оценката на въздушни снимки от сателити и дронове в търсене на басейни и разширения, които собствениците на жилища или вили са пазели в тайна от данъчната служба. Оценката на сателитните снимки ще се използва в поземлените служби за евентуална корекция на стойността на записаните там недвижими имоти, става ясно от представените тази седмица нови планове на данъчните власти.

С използването на изкуствен интелект разследванията на данъчните служители на място ще бъдат сведени до минимум. Автоматизирана процедура има за цел да даде възможност на общините при събирането на данъците да пишат специално на засегнатите.

Оценката на въздушните снимки първоначално се изготвя в девет департамента, съобщи френската информационна телевизия BFMTV. При първото тестване в района Алп Маритим в рамките на няколко седмици са били открити 3000 плувни басейна, които първоначално са били скрити от данъчните власти. Освен това, след промяна в закона от миналата година, в търсенето на данъчни измамници властите имат право да оценяват цялата информация, която засегнатите правят публично достъпна в профилите си в социалните медии.

Междувременно данъчното разследване със сателитни снимки се отразява и в обявите за работа на централния данъчен орган. За новия проект се търсят експерти по данни, които са специализирани във „филтриране на полезна информация от изображенията“, както се казва в описанието на длъжността за една от позициите.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *