Чепеларе и Панагюрище са част от семейството на „Европейски град на спорта“ за 2022 г.

Автор: Деница Събева

Родопското градче Чепеларе и средногорското Панагюрище бяха наградени с приза „Европейски град на спорта“ за 2022 г. в категорията „малки градове“. Титлите бяха присъдени по време на двудневни инспекции на ръководителите на ACES EUROPE, водени лично от президента и основател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо. Заедно с местни български представители в градовете, всички те инспектираха околностите и съответно възможностите, които се предлагат за спорт и активен начин на живот в Чепеларе и Панагюрище.

Макар и малък по площ, Чепеларе се радва на големи успехи в спорта. Най-голямото постижение за чепеларци е златната титла на биатлонистката Екатерина Дафовска, която към момента е единствената българка достигнала върха в Зимните олимпийски игри. Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков също е роден тук, а кметът на общината Боран Хаджиев е сред най-успешните български треньори в биатлона у нас.

Всеки град, който претендира за титлата, трябва да изработи свое лого. Чепеларе участва в конкурса с лика на познатия  на всички местни и туристи мечок Чепи. Символът на града наскоро беше изцяло обновен и променен визуално.

Според президента Лупатели: „Титлата ще даде възможност Чепеларе да разгърне още повече своя потенциал за развитие на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар. Тук отчитаме една от най-силните кандидатури за европейски малък град на спорта в историята на инициативата.“

Хуго Алонсо пък смята, че: „Чепеларе покрива високите критерии с политиката на Общината за утвърждаването на нови възможности за спортуване на всички възрастови и социални групи. Градът отговоря на изискванията за получаване на престижната титла и има една от най-високите оценки в Европа.“

Междувременно броени дни преди добрата новина от Чепеларе, Панагюрище също бе награден с приза, след успешно преминаване на сериозния европейски тест от 12 критерия. Така за 2022 г. в европейския град на спорта са планирани десетки състезания и активности, сред които първото в България Световно първенство по самбо, турнири по тенис на маса, баскетбол, волейбол и други. Очаква се благодарение на титлата градчето да се радва на още по-голям прилив на туристи, който ще подпомогне дейността на хотелиери и местния бизнес.

„Всеки лев инвестиран в спорта, спестява по 15 лева на здравеопазването. Панагюрище днес влиза в голямото семейство на световните градове и столици на спорта, което наброява вече над 3000 селища из цялата планета. Това отваря нови възможности пред вас и съм сигурен, че ще се възползвате от тях,“ споделя генералния секретар Хуго Алонсо.

Самото връчване на титлите „Европейски град на спорта“ по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE ежегодно в края на ноември. Сега обаче, поради пандемичните ограничения, мястото на церемонията все още не е ясно. Но където и да бъдат връчени призовете, едно е ясно – страната ни тепърва ще се радва на още много подобни титли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *