Ще се изнесете ли от дома на родителите си, ако ви дадат 250 евро на месец?

Испанското правителство планира да предложи финансови стимули в размер на 250 евро на месец за всеки млад човек, който иска да се изнесе от къщата на родителите си и да заживее самостоятелно под наем.

Испанският президент Педро Санчес обяви предложението по-рано тази седмица, като част от държавния бюджет за 2022 година. Ако то бъде прието испанците на възраст между 18 и 35 години, които получават доходи под 23 725 евро на година, ще могат да се възползват от програмата, ако заживеят самостоятелно под наем.

Семействата от най-уязвимите социални групи ще получат и допълнителна субсидия, която ще покрива 40% от наема им.

„Искаме възстановяването на икономиката да бъде справедливо, а това означава да обърнем внимание на достъпа до самостоятелно жилище. Особено за най-уязвимите групи и хората, които най-трудно могат да си го позволят, а именно младите“, заяви Санчес по време на събитие на ООН, посветено на жилищните проблеми.

Данните на Евростат за 2020 година показват, че испанците напускат домовете на родителите си на около 30-годишна възраст, което е с четири години по-късно от средното за Европейския съюз. Осен това нагласите в страната са такива, че повечето хора предпочитат да имат собствено жилище и само едно от всеки четири семейства живее под наем.

Статистиката обаче показва, че търсенето на жилища под наем в Испания постепенно се увеличава, тъй ка то несигурността на трудовия пазар и ниските заплати не позволяват на голяма част от младите хора да теглят ипотечни кредити за покупка на жилища.

Средният наем за едностаен апартамент в Мадрид е около 1000 евро на месец. В същото време средният годишен доход на един млад човек, който няма деца, е 21 241 евро годишно. Това е малко под средната стойност за ЕС, която е малко над 24 000 евро.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *