Японска компания строи първия в света кораб за пренос на електроенергия

Третата най-голяма икономика в света – Япония ще строи първия по рода си кораб за пренос и съхранение на електрическа енергия чрез напълно автоматизиран плавателен съд.

Електричеството ще бъде генерирано от офшорните вятърни централи в морето и пренасяно до брега.

Сред дългосрочните цели на Япония са повишаване на възобновяемите енергийни източници, които да генерират 36-38% от производството на електроенергия в страната през 2030 г., което ще бъде повишение от 22-24%. От своя страна това ще наложи увеличаване на енергията на офшорните вятърни централи от 20 MW-10GW до 30-45GW.

Компанията PowerX иска да промени начина, по който се съхранява и пренася възобновяемата електроенергия и да премахне ограниченията за производство, които в момента съществуват поради заобиколеността на Япония от дълбоки крайбрежни води, които ограничават възможността за изграждане на офшорни вятърни паркове.

Едно от решенията, до които стига компанията, е да проектира и изгради автоматизиран кораб Power ARK 100, който да транспортира вятърната енергия до брега.

Използването на подводен кабел като опция отпадна, тъй като изисква изграждането на скъпа конструкция с негативно влияние върху околната среда. Корабът, от своя страна, е устойчив на природни бедствия и има значително по-малко отрицателно въздействие върху природата, както и изисква по-малко разходи за разработка.

Голяма част от енергията в световен мащаб до момента също се транспортира с кораби, но под формата на горива – петрол, газ, въглища. 85% от енергията на Япония се генерира чрез изгаряне на внесените от корабите горива. Очаква се енергийният кораб на бъдещето да пренася чиста електроенергия от възобновяеми източници и да замени напълно днешните кораби, превозващи въглеродни горива.

Какво представлява корабът Power ARK? Той е тримаран, специално проектиран за пренос на енергия в крайбрежните води на Япония. Планира се да бъде завършен през 2025 г. Ще носи 100 мрежови батерии или 200MWh мощност /стигаща за потреблението на 22 000 японски домакинства на ден/.

Корабът ще се захранва, както от електричество, така и от устойчиви биодизелови горива и ще може да изминава до 300 км., когато работи само на електричество.

Япония е световен лидер по отношение на производството на електроенергия от възобновяеми източници и търсене на начини за намаляване на вредните парникови газове.

Снимка: CC0 Public Domain

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *